Hankinnan vastuullisuus

Pitkäjänteistä yhteistyötä hankinnan vastuullisuudessa

Sähköverkon uudistamisessa, korjauksessa ja huollossa käytämme verkkokomponentteja, jotka hankimme koti- ja kansainvälisiltä markkinoilta. Teemme pitkäjänteistä työtä sähköverkon kehittämiseksi huolehtien asiakkaidemme arjen sujuvuudesta ja yhteiskunnan huoltovarmuudesta sekä mahdollistamme osaltamme vihreän siirtymän etenemistä Suomessa.

Elenia ei itse hanki suoraan raaka-aineita. Luonnonvarojen osalta arviomme mukaan esimerkiksi alumiinia ja kuparia sisältävien verkkokomponenttien hankintamäärät tulevat Elenian osalta pysymään jatkossa vuoden 2022 tasolla. Jatkamme suunnitelmallisia ja pitkäjänteisiä investointeja ikääntyvän sähköverkon uudistamiseksi huoltovarmuuden ja asiakkaiden sähkönjakelun tarpeen turvaamiseksi.

Olemme sitoutuneet SBTi-ilmastotavoitteeseen (Science Based Targets initiative) sekä asettamaan Net Zero -tavoitteet, jotka kattavat Elenian oman toiminnan GHG-päästöjen lisäksi koko arvoketjun päästöt. Alumiinia sisältävillä verkkokomponenteilla on keskeinen merkitys arvoketjun GHG-päästöihin. Ilmastotavoitteemme ohjaavat hankintaamme vähäpäästöisiin verkkokomponentteihin ja tämä heijastuu myös toimittajiemme käyttämiin alumiini- ja kuparipuolivalmisteiden hankintalähteisiin seuraavan vuosikymmenen aikana. Olemme esimerkiksi pilotoineet kaapelia, jossa on käytetty alhaisemman GHG-päästön alumiinia.

Lue lisää toimintapolitiikoistamme.

Ihmisoikeuksia ja ympäristöä koskeva huolellisuus

Ihmisoikeuksia ja ympäristöä koskeva huolellisuus

Olemme sitoutuneet YK:n Global Compact-hankkeeseen sen jäsenenä ja noudatamme sen kymmentä perusperiaatetta, jotka liittyvät ihmisoikeuksiin, työntekijöiden oikeuksiin, ympäristöön ja korruption estämiseen.

Ihmisoikeusnäkökulma on myös osana Elenian ilmastositoumuksia. SBTi-sitoumuksella edistämme osaltamme Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden toteutumista.

Kehitystyö ihmisoikeuksien yksityiskohtaisemmasta huomioimisesta Elenian toiminnassa ja hankintaketjussa on jatkuva prosessi. Osana tätä prosessia olemme tehneet Human Rights Due Diligencen gap-analyyseineen sekä tähän pohjautuvan toimintasuunnitelman. Elenian toimintapolitiikkoja on täydennetty ihmisoikeussitoumuksella. Vastaavasti henkilöstöä ja toimittajia koskevien eettisten periaatteiden täydentävä päivitys on menossa. Molemmissa on jo nykyiselläänkin mukana sekä ihmisoikeudet että ympäristönäkökohdat.

Elenia edellyttää ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja edistämiseen sitoutumista kaikilta kumppaneiltaan ja toimittajiltaan ja tekee jatkuvaa yhteistyötä sidosryhmiensä kanssa varmistaakseen eri oikeudenhaltijaryhmien ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja edistämisen.

Lisäksi meillä on sertifioidut ympäristöjohtamisjärjestelmä ISO 14001 ja työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmä ISO45001. Elenian verkko-omaisuuden hallinta on sertifioitu ISO55001 standardin mukaisesti.

Hankinnan vastuullisuuden huolellisuus

Elenian toiminnan kannalta keskeiseksi ihmisoikeuskysymykseksi on tunnistettu turvallisen ja terveellisen työympäristön varmistaminen. Elenia on sitoutunut edistämään kaikessa toiminnassaan sidosryhmiensä turvallisuutta. Työympäristön turvallisuus on olennainen teema erityisesti Elenian urakointi- ja rakennuttamiskumppaneille ja -alihankkijoille, joiden työntekijät työskentelevät usein haastavissakin olosuhteissa työmailla Elenian rakennusprojekteissa.

Elenian merkittävimmät ihmisoikeusvaikutukset ja -riskit kumppanien ja alihankkijoiden työntekijöiden osalta on tunnistettu kohdistuvan erityisesti työmaiden turvallisuuteen. Elenia on sitoutunut edistämään kaikkien työmailla työskentelevien – omien, kumppanien ja alihankkijoiden – työntekijöiden turvallisuutta muun muassa koulutuksen, asianmukaisten turvallisuustoimenpiteiden ja turvallisuustarkastusten avulla.

Elenia on sitoutunut monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämiseen kaikessa toiminnassaan. Näistä selvitämme säännöllisesti oman henkilöstömme kokemuksia henkilöstökyselyn avulla.

Elenian hankinnat koostuvat urakointi-, materiaali, ICT- ja muista epäsuorista hankinnoista. Ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta merkittävimpiä teemoja ovat hankintaketjuissa työskentelevien työntekijöiden asianmukaisten työolojen varmistaminen sekä modernin orjuuden ja lapsityövoiman ehkäisy.

Materiaalitoimittajilta ostetaan muun muassa kaapeleita. Hankintaketjut laajentavat Elenian toimipiirin Suomen rajojen ulkopuolelle. Haluamme osaltamme varmistaa, että myös hankintakumppaniemme työntekijöiden ihmisoikeuksia kunnioitetaan ja niiden toteutumista edistetään niin Suomessa kuin muissakin kohdemaissa.

Hankintaketjujen vastuullisuuden varmistamisen haasteena on näkyvyyden rajoittuminen mitä syvemmälle hankintaketjussa mennään. Arvioimme toimittajiemme ja hankintaketjujen ihmisoikeusvaikutuksia ja -riskejä muun muassa kumppanien vastuullisuusauditointien kautta. Suoritamme toimittajillemme vastuullisuusauditointeja vuosittain. Niiden osana haastatellaan riippumattoman osapuolen toimesta myös auditoitavan toimittajan henkilökuntaa. Elenian kumppaneille suunnatut eettiset periaatteet määrittelevät reunaehdot hankintakumppaneiden toiminnan vastuullisuudelle myös ihmisoikeuksien näkökulmasta.  Kumppanit sitoutuvat eettisiin periaatteisiin sopimuksenteon yhteydessä.

Huolellisuudessa tunnistettuja ihmisoikeus- ja ympäristöriskejä

Perustan Elenian riskien ja mahdollisuuksien tunnistamiselle, niihin vaikuttamiselle ja hallinnalle muodostavat Elenian riskienhallintapolitiikka, riskienhallinnan menettelyohje, riskirekisteri, riskienhallinnan vuosikellon mukaiset säännölliset toimenpiteet sekä johtamisjärjestelmät.

Merkittävimpiä vastuullisuuteen liittyviä riskejä Elenian toiminnassa ovat muun muassa ilmastonmuutoksen seurauksena voimistuvat sään ääri-ilmiöt sekä niiden aiheuttamat häiriöt sähköverkossa ja asiakkaiden sähkönjakelussa, työturvallisuuteen ja yleiseen sähköturvallisuuteen liittyvät riskit, ympäristöriskit esimerkiksi pohjavesialueilla, harmaaseen talouteen liittyvät riskit sekä tietoturvaan liittyvät riskit. Meillä on käytössä koko henkilöstölle pakollinen riskienhallinnan verkkokoulutus.

Riskirekisteristä löytyvät kaikkien riskien osalta riskin ja sen vaikutusten kuvaukset, riskin todennäköisyys ja riskin vaikutus toteutuessaan ja näiden kombinaationa muodostuva riskiluku, riskin omistaja ja vastuuhenkilöt sekä riskin hallitsemiseksi suunnitellut toimenpiteet aikatauluineen ja vastuuhenkilöineen.

Kaikki konsernin riskit käydään läpi kaksi kertaa vuodessa työpajoissa, joihin osallistuu liiketoiminta-alueiden johtoa ja avainhenkilöitä, riskien vastuuhenkilöt ja johtoryhmä. Näiden perusteella muodostuva konsernin pääriskejä kuvaava raportti käsitellään hallituksen tarkastusvaliokunnassa.

Lisäksi olemme arvioineet ilmastoriskit ja -mahdollisuudet TCFD-raportointimallin mukaisesti. Valittujen ilmastoskenaarioiden pohjalta olemme arvioineet sekä fyysiset sekä transitioriskit.

Korjaavat toimenpiteet

Eleniassa on käytössä sisäinen ohjeistus ja menettelytavat, vastuut ja valtuudet poikkeamien käsittelemiseksi ja tutkimiseksi, niistä aiheutuneiden vaikutusten lieventämiseksi sekä korjaavien ja ehkäisevien toimenpiteiden käynnistämiseksi ja toteuttamiseksi.

Lisäksi Elenialla on käytössä whistleblowing-kanava, jonka kautta kaikki sidosryhmämme voivat ilmoittaa havaituista tai epäillyistä väärinkäytöksistä.

Vastuullisuusauditoinneissa havaitut puutteet käsitellään ja korjaavat toimenpiteet toteutamme yhdessä toimittajien kanssa. Eettiset periaatteemme sisältävät tarvittaessa väärinkäytöstilanteissa sopimuksen purun.

Vastuullisuuden valvonta

Verkkokomponenttien hankinnat toteutetaan julkisina hankintaprosesseina erityisalojen hankintalain mukaisesti. Prosessissa käytetään yhteistä eurooppalaista hankinta-asiakirjaa (ESPD), jonka avulla tarjoaja vahvistaa poissulkemisperusteiden olevan osaltaan kunnossa, ja että se täyttää hankintayksikön asettamat vaatimukset tarjoajan soveltuvuudelle. Sosiaalisen vastuun osalta esimerkiksi lapsityövoima ja muut ihmiskaupan muodot on pakollinen poissulkemisperuste. Esimerkiksi kaapelihankinnan osalta olemme lisäksi edellyttäneet ympäristöasioiden hallintajärjestelmää pakollisena osallistumisehtona. Kaapelihankinnan valintakriteereinä laadullisessa pisteytyksessä on myös huomioitu toimittavan tehtaan tapaturmataajuus (LTIF) ja vastuullisuusraportin julkaiseminen.

Lisäksi arvioimme toimittajiemme ja hankintaketjujen sosiaalista ja ekologista vastuullisuutta muun muassa kumppanien vastuullisuusauditointien kautta.