Edunvalvonta ja vaikuttaminen

Avoimuusrekisteriin osallistuminen ja sitoutuminen hyvään edunvalvontatapaan

Elenia raportoi kansalliseen Avoimuusrekisteriin edunvalvontaansa kuuluvan vaikuttamisen ja on sitoutunut Avoimuusrekisterin neuvottelukunnan suositukseen hyvästä edunvalvontatavasta. Avoimuusrekisteriä ylläpitää Valtiontalouden tarkastusvirasto.

Alkuvuodesta 2024 voimaan astuneen Avoimuusrekisterin tarkoituksena on lisätä eduskunnassa, valtioneuvostossa ja ministeriöissä tehtävän päätöksenteon avoimuutta rekisteröimällä niihin kohdistuvaa vaikuttamistoimintaa. Avoimuusrekisterin lähtökohtana on, että kaikki toimijat, jotka tekevät vaikuttamista yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, ovat sääntelyn piirissä. 

Raportointi vaikuttamisesta tehtiin ensimmäistä kertaa elokuun 2024 loppuun mennessä aikajaksolta 1.4.-30.6.2024. Raportointi tehdään kahdesti vuodessa vuodesta 2025 alkaen.

Hyvän edunvalvontatavan suositukset

Suositukset toimivat itsesääntelyn periaattein ja kannustavat vaikuttamistoimintaa harjoittavia toimijoita vastuullisiin käytäntöihin.

  1. Kunnioitamme demokraattista päätöksentekoprosessia.
  2. Toimimme rehellisesti ja muita kunnioittaen.
  3. Kerromme julkisesti, kenen asialla olemme ja mitä etuja edistämme.
  4. Kerromme avoimesti sidonnaisuutemme.
  5. Kunnioitamme luottamuksellisuutta.
  6. Noudatamme vieraanvaraisuuden sääntöjä.

Elenian edunvalvonnan sisältö

Sähkömarkkinalainsäädännön on varmistettava puhtaan siirtymän edistäminen

Suomen sähköverkkoihin on investoitu mittavasti ja oikeaan aikaan yli vuosikymmen, kun ikääntynyttä sähköverkkoa on uudistettu asiakkaiden ja sähköistyvän yhteiskunnan tarpeita varten. Nyt näitä investointeja on jouduttu merkittävästi vähentämään, eikä tämä välttämätön työ enää etene aiemmin suunnitellusti. Syynä tähän on Energiaviraston tekemät muutokset valvontamenetelmiin, jotka poikkeavat merkittävästi aiemmista ja heikentävät perustavalla tavalla sähköverkkoyhtiöiden toimintaedellytyksiä ja investointikykyä. Tämä hidastaa puhtaan siirtymän vaatimia investointeja sekä huoltovarmuuden ja sähkön toimitusvarmuuden kehittämistä. Suomi on ollut edelläkävijä älykkään sähköverkkoinfran kehittäjänä ja uudistajana, mutta nyt tämä tärkeä kansallinen kilpailuetu verrattuna muuhun Eurooppaan uhkaa rapautua.

Elenian osalta tämä tarkoittaa käytännössä, että Elenia on joutunut leikkaamaan lähivuosien investointejaan neljänneksen, vuonna 2024 lähes 40 M€, verrattuna Energiavirastoon kesäkuussa 2022 toimitettuun kehittämissuunnitelmaan. Samaan aikaan investointitarve on korkeampi kuin koskaan Elenian historian aikana johtuen kesken olevista toimitusvarmuusinvestoinneista sekä puhtaan siirtymän vaatimisista verkon laajennus- ja vahvistusinvestoinneista.

Perimmäinen syy siihen, miksi valvontamenetelmät eivät ota huomioon puhtaan siirtymän vaatimia investointeja löytyy Energiavirastoa ohjaavasta lainsäädännöstä. Energiaviraston sähköverkkoyhtiöitä koskevia valvontamenetelmiä määrittävä lainsäädäntö asettaa vaatimuksia toimitusvarmuuden ja huoltovarmuuden edistämiseksi, mutta ei sähköverkkoinvestointien tarpeelle yhteiskunnan puhtaan siirtymän toteuttamiseksi.

Sähköverkkoinvestoinnit ovat puhtaan siirtymän, yhteiskunnan sähköistymisen ja huoltovarmuuden kulmakivi

Suomesta halutaan rakentaa puhtaan energian suurvalta ja puolueet oikealta vasemmalle ovat sitoutuneet ilmastolain tavoitteisiin. Hiilineutraalius ja sähkön tuotannon kaksinkertaistaminen ovat tavoitteita, joihin kaikki toimijat on kannustettava mukaan. Investoinnit sähkön tuotantoon eivät riitä ratkaisuksi, mikäli sähköverkkojen kapasiteetti jää pullonkaulaksi.

Sähkönjakelu on tärkeä osa kriittistä infrastruktuuria, joka turvaa yhteiskunnan häiriöttömän toiminnan kaikissa olosuhteissa ja kaikkina aikoina. Hallitus pyrkii puhtaan siirtymän avulla edistämään myös Suomen energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta, mutta voimassa oleva vanhentunut lainsäädäntö rajaa sähköverkkoyhtiöt tämän kehityksen ulkopuolelle. Energiaviraston uusissa valvontamenetelmissä lupaukset investoinnit turvaavasta ja riittävän ennakoivasta sääntelystä eivät toteutuneet, vaikka hallitusohjelmassa linjataan älykkäiden sähköverkkoratkaisujen, verkkoinvestointien ja kulutusjoustojen tärkeydestä yhteiskunnan sähköistymisen edistämisessä.

Myös Euroopan komissio on painottanut sähköverkkoinvestointien tärkeyttä puhtaalle siirtymälle ja yhteiskunnan sähköistymiselle, mikä näkyy marraskuussa 2023 julkaistussa toimenpidesuunnitelmassa, EU Action Plan for Grids. Suomessa on tehty pitkäjänteisesti investointeja näiden kyvykkyyksien rakentamiseen, mutta työ on kesken. Sähköverkko vaatii jatkuvia investointeja palvelun laadun ja asiakkaiden tasavertaisuuden parantamiseksi sekä sähköisen siirtymän vaatiman kapasiteetin rakentamiseksi.

Yhteiskunnan sähköistyminen edellyttää energiajärjestelmältä riittävän siirtokapasiteetin lisäksi kulutusjoustoja, jotka perustuvat älykkääseen sähköverkkoon. Tämän mahdollistaminen vaatii verkkoyhtiöiltä investointeja. Sääntelyn on turvattava älykkään sähköverkon kehitys yhteiskunnan puhdasta siirtymää ja sähköistymistä varten.

Sähköverkkoinvestoinnit mahdollistavat joustot sähkön käyttäjille

Tuuli- ja aurinkovoiman tuotannon kasvu vaatii energiajärjestelmältä älykkäitä teknologiaratkaisuja, jotka mahdollistavat kulutusjoustot sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseksi. Kuluttajamarkkinoille tarvitaan kulutusjouston mahdollistavia toiminnallisuuksia. Tästä hyvänä esimerkkinä on Elenian käynnissä oleva uusien älykkäiden sähkömittareiden käyttöönotto ja mittausjärjestelmän uudistaminen, joka edistää kulutusjoustoja.

Mittausuudistuksemme tarjoaa asiakkaille lähes reaaliaikaista tietoa omasta sähkönkulutuksesta, mahdollisuuden sähkölaitteiden kuormanohjaukseen sekä spot-hinnoittelun täysimääräiseen hyödyntämiseen automaation avulla. Älykästä, säävarmaa sähköverkkoa rakentamalla huolehdimme arjen sujuvuudesta sekä energiajärjestelmän huoltovarmuudesta.

Verkkoyhtiöiden kykyä vastata asiakkaiden ja yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin, rakentaa nykyaikaisia ja älykkäitä järjestelmiä sekä hallita näistä syntyvää tietoa on tuettava huolehtimalla tämän kehityksen mahdollistavasta sääntelystä.

Sähkömarkkinalainsäädäntö edistämään puhdasta siirtymää

Elenia näkee, että sähkömarkkinalainsäädäntöön on tehtävä muutos, jolla varmistetaan, että Energiaviraston valvontamenetelmissä turvataan sähköverkkoyhtiöille riittävät kannustimet puhdasta siirtymää edistäviin verkkoinvestointeihin.

Elenia – edelläkävijä sähköverkkopalveluiden uudistajana ja toiminnan tehostajana

  • Elenia on parantanut sähköverkkoinvestointien kustannustehokkuutta jatkuvasti ja edistänyt huoltovarmuutta aiemman, vuonna 2013 säädetyn, toimitusvarmuuslain vaatimusten mukaisesti.
  • Suunnitelmalliset ja pitkäjänteiset investoinnit ikääntyneen sähköverkon uudistamiseen ylittävät miljardi euroa viimeisen vuosikymmenen aikana.
  • Sähkökatkojen Elenian asiakkaille aiheuttamat haitat ovat vähentyneet kolmasosaan kymmenessä vuodessa.
  • Samaan aikaan Elenian hinnoittelu on ollut maltillista ja vakaata.
  • Elenian sähköverkko tarjoaa hyvät edellytykset sähköautojen latauspaikkojen ja sähkön pientuotannon asentamiseen kiinteistöille.
  • Aiemman sääntelyn avulla Suomessa on ollut Euroopan kolmanneksi halvimmat siirtohinnat suhteutettuna sähköverkon pituuteen asiakasta kohden – huolimatta maamme harvasta asutuksesta, pitkistä etäisyyksistä ja ankarista sääolosuhteista.