Yhteistyökumppanimme BirdLifen terveiset lintumaailmasta

Laulujoutsen on BirdLife Suomen vuoden lintu 2014. Vuoden aikana selvitetään Suomen laulujoutsenkannan suuruus sekä kannan viimeaikainen kasvunopeus eri puolilla maata. BirdLifen alueelliset jäsenyhdistykset keräävät joutsenhavainnot ja laativat niiden perusteella alueelliset kannanarviot.

Laulujoutsen on toista kertaa BirdLife Suomen vuoden lintu. Edellisen kerran Suomen laulujoutsenkanta selvitettiin vuonna 2004. Silloin Suomessa pesi 4600–6000 laulujoutsenparia (Linnut 3/2006: 15–16) Nykyään Suomessa arvellaan pesivän noin 10 000 paria.

BirdLife on kahtena viime syksynä järjestänyt valtakunnallisen Joutsenbongauksen. Tapahtumassa selvitetään Suomessa syysmuutolla levähtävien joutsenten lukumäärä ja kerätään tietoja joutsenille vaarallisista sähköjohdoista. Viime syksynä Joutsenbongauksessa laskettiin 52 200 laulujoutsenta.

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu, ja se oli myös BirdLife Suomen tunnuslintu vuoteen 1995 asti. Silloinen Lintutieteellisten Yhdistysten Liitto (LYL) muutti nimensä kansainvälisen kattojärjestömme BirdLife Internationalin mukaan BirdLife Suomeksi ja samalla Suomessa otettiin käyttöön järjestön kansainvälinen tunnus lapintiira.

Laulujoutsen on Suomen luonnon parhaita ja näkyvimpiä esimerkkejä siitä, miten ihminen voi pelastaa lajin häviämisen partaalta. Asenteiden muuttumisen myötä kansallislintumme on muutamassa vuosikymmenessä palannut Lapin erämaista koko maan pesimälinnuksi.

Voit ilmoittaa BirdLife Suomelle laulujoutsenen pesinnästä tai muista mielenkiintoisista joutsenhavainnoista tällä lomakkeella.
Lue lisää laulujoutsenista BirdLife Suomen verkkosivuilta.

BirdLife Suomi ja Elenia tekevät yhteistyötä joutsenten suojelemiseksi. Yhteistyö perustuu Elenian asiakkaiden ja tavallisten suomalaisten haluun huolehtia luonnosta. Kartoitamme yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa Elenian toimialueella tärkeimpiä joutsenten pesimä- ja levähdysalueita ja varmistamme, että joutsenten törmäämiset saataisiin estettyä tai ainakin minimoitua. Selvitysten mukaan sähköverkoissa vahingoittuu Suomessa satojatuhansia lintuja vuodessa. Lintuonnettomuudet johtuvat pääosin törmäyksistä ilmajohtoihin ja sähköiskuista. Lue lisää.