Uusi sähköasema Pyhäjärvellä vastaa kasvavaan tehontarpeeseen

Elenia rakentaa Ruotasen kylään Pyhäjärvelle uuden sähköaseman, joka parantaa alueen sähkönjakelun luotettavuutta ja mahdollistaa lisääntyvän uusiutuvan energian liittämisen verkkoon. Hanketta Elenialle urakoi Sähkölandia. Hankkeen maatyöt toteutetaan päästöjä merkittävästi vähentävällä uusiutuvalla polttoöljyllä.

Uusi sähköasema ratkaisee alueen voimajohtoverkon ikääntymisen ja lisääntyneen tehontarpeen haasteita Pohjois-Pohjanmaalla. Sähköasema mahdollistaa suurjännitteisen jakeluverkon käyttämisen tehokkaasti ja turvallisesti ja tukee sekä paikallisesti että laajemminkin sähkönjakelun käyttövarmuutta. Sähköasema sekä alueeseen liittyvät uusittavat voimajohdot mahdollistavat teollisen luokan tuotanto- ja kulutuspisteiden liittämisen sähköverkkojärjestelmään.

”Ruotasen uuteen sähköasemaan liitetään Haapajärven suunnasta tänä vuonna valmistuva uusi 110 kV voimajohto,” kertoo Elenian projektipäällikkö Juha-Matti Toivainen. ”Myös parhaillaan saneerattavana olevat, Vuolijoen, Pyhäjärven ja Pihtiputaan suunnasta tulevat kolme voimajohtoa tullaan liittämään Ruotasen sähköasemaan”.

”Tarvitsemme uusiutuvaa energiaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja uusiutuva energia tarvitsee vahvaa verkkoa,” Toivainen summaa. ”Myös kasvava sähkönkulutus ja esimerkiksi teollisuuden sähköistyminen hyötyvät uudistuksesta. Lisäksi vahvasta ja luotettavasta verkosta hyötyvät alueen asiakkaamme.”

Uusiutuva polttoöljy kaivinkoneissa vähentää päästöjä jopa 90 %

Ruotasen uusi sähköasema rakennetaan tyhjälle tontille, minkä vuoksi aseman alueella tehdään paljon maa- ja perustustöitä.

Urakoitsijana toimii Sähkölandia, joka on Elenian merkittävä sähköasemakumppani. Sähkölandia päätti kokeilla uusiutuvaa polttoöljyä kaivinkoneissaan Ruotasen työmaalla juuri kaivuutöiden suuren määrän sekä molempien osapuolten vastuullisuustavoitteiden vuoksi.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun testaamme omassa projektissamme uusiutuvan polttoöljyn käyttöä,” Sähkölandian projektipäällikkö Joni Hakola kertoo. ”Tässä hankkeessa kuluu kaivinkoneissa arviolta 12 000 litraa polttoainetta, joten uusiutuvan polttoöljyn tuoma päästövähennys on merkittävä.”

Uusiutuvan polttoöljyn käyttö vähentää kasvihuonekaasupäästöjä tavalliseen fossiiliseen dieseliin verrattuna jopa 90 %.

”Idea uusiutuvan polttoöljyn kokeilusta syntyi yrityksemme päästölaskennan, päästötavoitteiden ja ympäristöpolitiikan pohjalta”, taustoittaa Hakola. ”On hieno juttu, että nyt saadaan kokemuksia uusiutuvan polttoöljyn käytöstä ja jakelun toimivuudesta”.

Ruotasen sähköasemanhankkeen on tarkoitus valmistua loppuvuonna 2024.

Kaivuri työmaalla Pyhäjärvellä
Pyhäjärven uuden sähköaseman työmaalla työkoneissa käytetään uusiutuvaa polttoöljyä.
Työmaakylttejä Pyhäjärven sähköaseman työmaalla
Työmaakylttejä Pyhäjärven sähköaseman työmaalla