Ukkonen on aiheuttanut laajalti vaurioita Elenian sähköverkkoon

Alkuiltapäivästä Elenian alueen saavuttanut ukkosrintama on aiheuttanut laajalti vikoja sähköverkossa useiden tuntien ajan. Erityisesti ukkospuuskat ja salamat ovat moukaroineet Elenian sähköverkkoa Keski-Suomessa. Vaurioita verkossa on myös Pirkanmaalla, Hämeessä sekä Pohjanmaalla. 

Pahimmillaan Elenian alueella sähköttä on ollut 38 000 asiakasta, näistä Keski-Suomessa yli 25 000. Yksistään runkoverkkoon ukkonen aiheutti vähintään 150 vikaa. Runkoverkko on korjattava ensin, jotta sähkönsyöttö pienjänniteverkkoon toimii.  

Tällä hetkellä verkkovaurioiden vakavuutta ja laajuutta ei vielä kaikilta osin tiedetä. Elenian käyttökeskus rajaa ja paikantaa edelleen sähköverkon vikakohteita. Samaan aikaan on menossa työryhmien työt vikapaikoilla. 

Vikojen kartoituksessa käytämme helikopteria, mikä on tehokas ja nopea tapa saada tietoa tilanteesta maastossa.  

Ukkosen puuskatuulet nousivat jopa 30 m/s kaataen puita sähköverkolle. Myös sähköpylväitä ja -johtoja on katkennut. Osa sähkökatkoista on johtunut salamaniskuista. 

Illan ja yön aikana korjaustöissä keskitymme runkoverkon vikojen korjaukseen. Pienjänniteverkon viankorjaus päästäneen osittain aloittamaan illan ja yön aikana. Sähköverkon korjaustyöt kestävät ainakin huomiseen. 

Ukkosrintama voi aiheuttaa Elenian alueella edelleen uusia sähkökatkoja ainakin Pohjois-Pohjanmaalla. Uusia vikoja voi tulla myös Hämeeseen, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen, jos ukkospuuskissa vaurioituneita puita rojahtelee kumoon. 

Elenian sähköverkon sähkökatkoja voi seurata karttapalvelussamme

Kokonaiskuvan tilanteesta näet Energiateollisuuden häiriösivustolta

Varoitukset

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Jos sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.