Tavoitteena saada runkoverkko kuntoon tänään – korjaukset etenevät myös pienjänniteverkossa

Sähköverkon vikojen korjaus on jatkunut läpi yön. Aamulla kello 10 aikaan Elenian alueella oli sähköttä noin 3500 asiakasta. Lauantain aikana korjaamme sähköverkon vaurioita sekä sähköä syöttävässä runkoverkossa että pienjänniteverkossa. Runkoverkko on tavoitteena saada kuntoon tänään. Samaan aikaan korjaukset etenevät pienjänniteverkossa, jossa työt jatkuvat vähintään huomiseen.  

Valoisan aikana korjaukset  etenevät rivakammin ja tämän päivän hyvä sää edistää työtä. Huomiseksi sen sijaan on luvassa lumisadetta.

Kaksi helikopteria kartoittaa valoisan aikana sähköverkon vaurioita. Toinen lentää Itä-Hämeessä Sysmän ja Hartolan alueilla. Kopteri jatkaa lentoa Keski- Suomeen Kannonkosken alueelle. Toinen kartoittaa ja etsii vika-alueita Lounais-Hämeessä Tammelan ja Jokioisten alueilla. Erityisesti Lounais-Hämeen sähköverkossa tuhot ovat pahoja. Myös Itä-Hämeessä Vierumäen ja Ruuhijärven alueilla partioidaan maastossa laajoja vesistöisiä alueita vikapaikkojen löytämiseksi.

Päivän valjetessa runkoverkossa on vikaantuneita alueita jäljellä noin 50. Pienjänniteverkon vika-alueita on aamulla ollut tiedossa  250. Yhdellä sähköverkon vika-alueella voi olla useita puita poistettavana verkolta tai lukuisia erilaisia korjausta vaativia sähköverkon vaurioita. Myrskyn kaatamia puita voi roikkua sähköjohdoilla, johtoja on katkennut maahan, orsia ja eristimiä rikkoutunut sekä pylväitä katkennut. Seija-myrskyssä syntyi vakavimpia vaurioita syksyn neljästä myrskystä.

Rinnan runkoverkon korjausten kanssa etenee myös pienjänniteverkossa vika-alueiden paikantaminen maastossa ja edelleen verkon vaurioiden korjaus. Viikonlopun aikana odotamme lisää ilmoituksia pienjänniteverkon vioista muun muassa vapaa-ajan asunnoilta.

Neljän perättäisen myrskyn vaurioittamissa metsissä on kaatumaisillaan olevia puita, jotka voivat edelleen vaurioittaa sähköverkkoa. Tämän vuoksi on mahdollista, että uusiakin vikoja vielä tulee.

Elenian sähköverkon sähkökatkoja voi seurata karttapalvelussamme.

Kokonaiskuvan tilanteesta näet Energiateollisuuden häiriösivustolta.

Varoitukset

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Jos sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.