Syysmyrsky katkoo sähköjä laajalti verkkoalueellamme

Matalapaineen myrskyisät tuulet puhaltavat sateisessa säässä laajana rintamana etelärannikolta Kainuuseen saakka. Myrsky on aiheuttanut jo varhaisesta aamusta alkaen sähkökatkoja eri puolilla Elenian verkkoaluetta. Tuulivaurioita puustoon tulee erityisesti Pirkanmaalla ja Hämeessä.

Ilmatieteen laitoksen aamuisen näkemyksen mukaan myrskyn vaikutusalue on eilen ennustetun mukainen painottuen alueellamme Pirkanmaalle ja Hämeeseen. Pirkkalan lentoasemalta on jo mitattu yksittäisessä puuskassa melkein 30 m/s.

Myrskyisä säärintama sateineen ohittaa verkkoalueemme arviolta puoleenpäivään mennessä, jonka jälkeen pääsemme viankorjaukseen täydellä teholla. Rajujen puuskien vuoksi asentajien työturvallisuudesta ei viankorjauksessa tingitä. Sähköverkon korjaukset hoidetaan, kun työ on turvallista.

Harvinainen syysukkonen katkoi sähköjä jo yöllä

Aiemmin yöllä tapahtui harvinainen tilanne, kun länsirannikolle saapunut ukkosrintama muodosti voimakkaan ukkossolun sisämaassa ja puski energiansa maanpintaan. Ukkonen ylitti vauhdilla Keski-Suomen pohjoisosat ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosat. Erittäin poikkeuksellinen syksyinen yöukkonen syöksyvirtauksineen aiheutti vikoja sähköverkkoon katkoen sähköjä Ähtäristä Pihtiputaalle Keski-Suomessa ja Pyhäjärveltä Siikalatvaan Pohjois-Pohjanmaalla.

Ukkosen kaista oli kapea, mutta todella voimakas. Syöksyvirtauksissa tuulet lähentelivät paikoin jopa 30 metriä sekunnissa. Alueella harvassa olevilla mittausasemilla mitattiin tuulennopeuksia 26-27 metriä sekunnissa. Näin rajut puuskat aiheuttavat pahoja sähköverkkovikoja. Tiedossamme on Elenian alueelta keskijänniteverkon vikoja yli 40 edellä mainituilla alueilla ja asiakkailta tulee vikailmoituksia lisää päivän aikana. Keski-Suomen pelastuslaitos on tiedottanut, että lukuisia teitä on poikki kaatuneiden puiden takia ja raivaustöitä tehdään taukoamatta.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri puh. 0800 100 100

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä. Jos sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.