Sähköverkossa runkoverkon vikojen rinnalla korjaustyöt etenevät pienjänniteverkossa

Sähköverkon vikoja korjaavilta työryhmiltä saatujen tietojen mukaan vaativin haaste sähköjen palauttamisessa on johdoille kaatuneiden puiden paikantaminen maastoissa. Sähkölinjoille kaatuneita puita on paljon ja täysmittaisten puiden raivaus johdoilta on hidasta. Yhden vikapaikan korjaamiseksi voidaan joutua poistamaan useita puita ja työn määrä on mittava.

Keskijänniteverkon vikojen korjaus tulee vaikeimmilla alueilla kestämään huomiseen. Pienjänniteverkon vikojen korjaus voi viedä vielä pidempään.

Helikopterit ovat kartoittaneet aamusta alkaen sähköverkkoa seuraavilla alueilla:
Keski- Suomi: Viitasaari, Kivijärvi, Kyyjärvi, Laukaa, Saarijärvi, Uurainen, Petäjävesi, Korpilahti, Jämsä ja Kuhmoinen.
Päijät-Häme: Asikkala, Hartola, Sysmä ja Heinola.

Rajuimmin myrsky iski Elenian alueella Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä. Puita on raivattu ja vikoja korjattu runkojohdoilta, jotta pienjänniteverkkoon saadaan sähkönsyöttö toimimaan. Tavoitteena on saada runkoverkon viat paikannettua tänään. Samaan aikaan viankorjaus jatkuu tauotta.  

Keski-Suomessa verkon vauriot ovat paikoitellen vakavia, sillä sähköverkon pylväsväleillä saattaa olla useita kaatuneita puita ja myös pylväitä joudutaan uusimaan. Pahimpia vika-alueita ovat Laukaan itäpuoli, Korpilahti, Soinin itäpuoli, Väätäiskylä sekä Kannonkosken ja Kivijärven seutu. Myös Itä-Hämeessä on sähköttömiä alueita muun muassa Hartolassa, Sysmässä ja Asikkalassa, ja vikojen rajaus sekä korjaus on menossa.

Sähkökatkotilannetta voi seurata Elenian vikapalvelukartalta

Kokonaiskuvan tilanteesta voi katsoa Energiateollisuuden häiriösivustolta

Varoitukset

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Lue miten toimia sähkökatkon aikana täältä