Sähköverkon korjaus voi viedä päiviä – työ jatkuu läpi yön

Eino-myrskyn vikapaikkojen rajaus ja vaurioiden korjaus sähköverkossa jatkuu läpi yön. Kaatuneet puut ja lentäneet oksat ovat aiheuttanet sähköverkkoon  satoja vikoja. Raivaus- ja korjaustyöt voivat  kestää päiviä.

Sunnuntain aikana olosuhteet maastossa olivat pitkään vaaralliset myrskyn kaataessa puita. Vikapartiot pääsivät turvallisuussyistä liikkeelle sitä mukaa kun myrsky alkoi laantua Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Hämeen alueilla.

Iltapäivän ja illan mittaan urakoitsijoiden työryhmät ovat keskittyneet yhdessä Elenian käyttökeskuksen kanssa rajaamaan sähköverkon vika-alueita. Käyttökeskus tekee rajausta automaatiolla ja kauko-ohjauksella. Maastossa työryhmät ovat rajanneet vika-alueita käsin sähköverkon erottimia ohjaamalla.

Tuulen tyynnyttyä illan suussa työ on edennyt kaatuneen puuston raivaukseen. Puita on paljon sekä teillä että sähköverkolla. Yön aikana jatkuvat puuston raivaukset sekä varsinaisten vikakohteiden paikantaminen ja vikojen korjaus. Sähköttä on illan aikana edelleen kymmeniätuhansia asiakkaita.

Eri puolilla Elenian sähköverkkoaluetta, erityisesti pahimmilla alueilla Keski-Suomessa, on varauduttava jopa usean päivän sähköttömyyteen.


Sähkökatkotilannetta voi seurata Elenian vikapalvelukartalta.

Kokonaiskuvan tilanteesta voi katsoa Energiateollisuuden häiriösivustolta.

 

Varoitukset

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Lue miten toimia sähkökatkon aikana.