Sähköverkkoa uudistettiin säävarmaksi uusiutuvan polttoöljyn voimalla Kangasalla

Elenian urakoitsijakumppani Veljekset Hemming testasi uusiutuvaa polttoöljyä työmaakoneissa sähköverkkotyömaalla Kangasalan Huutijärvellä syyskuussa 2023 alkaneessa rakennushankkeessa. Uusiutuvan polttoöljyn käyttö vähensi työmaakoneiden päästöjä 90 prosenttia, mikä tarkoitti merkittäviä säästöjä hankkeen hiilidioksipäästöissä. Uusiutuvan polttoöljyn käyttökokemus oli myös miellyttävä, sillä polttoaine paloi paremmin ja koneet kävivät tasaisemmin.

Huutijärven sähköverkon uudistusprojektissa maakaapeloitiin 15 kilometriä sähköverkkoa säiltä turvaan. Verkkouudistus paransi välillisesti noin 600 asiakkaan sähkönjakelun varmuutta. Uusi verkko otettiin käyttöön vuoden 2023 lopussa ja työmaan jälkityöt, kuten pylväiden purut, valmistuivat helmikuussa 2024.

"Kaivuumetrejä projektissa syntyi noin 16 000 ja polttoöljyä kului noin 15 000 litraa", kertoo Veljekset Hemming Oy:n projektijohtaja André Hemming. "Kun fossiilisen polttoöljyn päästöt ovat 2,755 kg CO2 litraa kohden ja uusiutuvan polttoöljyn leikkaus päästöihin 90 %, vähennettiin polttoöljyvalinnalla tässä projektissa päästöjä yli 37 190 kg CO2". Reilu 37 000 kg CO2 päästöjä vastaa yli 265 000 kilometrin ajoa tavallisella polttomoottoriautolla." *

"Testihanke oli erittäin onnistunut", Hemming toteaa. "Polttoainetoimitukset työmaalle sujuivat kätevästi ja käyttökokemus oli työntekijöiden raporttien mukaan hyvä. Koneet kävivät jopa tasaisemmin ja ilma työmaalla oli puhdasta hengittää, poissa olivat pakokaasuhajut."

”Meille on tärkeää on toimia vastuullisesti luontoa sekä ilmastoa kunnioittaen ja siksi tavoitteenamme on vähentää toimintamme päästöjä”, kertoo André Hemming. "Nyt kun saimme hyviä kokemuksia tästä ensimmäisestä testihankkeesta aiomme testata uusiutuvan käyttöä myös toisessa hankkeessa myöhemmin tänä vuonna".

”Kumppaneittemme päästövähennykset vähentävät samalla myös Elenian kokonaispäästöjä. Hyöty on yhteinen - meidän, kumppanin ja ilmaston. Infra-alalla etsitään ratkaisuja päästövähennyksiin ja haluamme olla mukana edistämässä ilmastotyötä”, sanoo Elenian yksikönpäällikkö Jukka Laakso.

*lähde fossiilisen polttoöljyn päästöille (2,755 kg CO2)​ Defra (Department for Environment Food & Rural Affairs) ja päästöjen muunnin ajokilometreihin OpenCo2

Mika Hemming ja Jukka Laakso
Veljekset Hemmingin toimitusjohtaja Mika Hemming ja Elenian yksikönpäällikkö Jukka Laakso
Kyltti työmaalla