Sähkökatkojen korjaus jatkuu läpi yön – Keski-Suomessa pahimmat vauriot

Torstain ukkosrintaman pahimmat myrskypuuskat salamoineen osuivat Elenian verkkoalueelle ja sääennusteiden mukaisesti erityisesti Keski-Suomeen noin klo 16 aikaan. Ukkonen vaurioitti sähköverkkoa pahiten Keski-Suomessa. Sitä mukaa kun Elenian muilla alueilla Hämeessä, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla saamme sähköt palautettua, ohjaamme lisää työryhmiä Keski-Suomeen. 

Sähkökatkojen korjaus jatkuu koko illan ja läpi yön. Keski-Suomessa on kuitenkin varauduttava siihen, että sähköä ei saada kaikkiin kohteisiin huomennakaan. Vikakohteiden vaurioista tulee jatkuvasti lisää tietoa ja työ jatkuu tauotta. 

Elenian runkoverkosta on kartoitettu tähän mennessä vähintään 150 vika-aluetta, joissa voi olla useita korjauskohteita. Ennen verkonkorjausta on paikalta ensin raivattava kaatunut puusto. 

Pienjänniteverkosta on torstai-iltaan mennessä tehty yli 300 vikailmoitusta. Perjantaina ja lauantaina näitä ilmoituksia tulee lisää, kun kesäasunnoille mennään viikonloppuna. Ilmoituksia sähköverkkoa uhkaavista vikapaikoista on tullut jo 100.

Ukkosrintama kulki päivän aikana Suomen yli lounaasta koilliseen satojen kilometrien ukkosmyrskysolujen nauhana. Jopa 30 metriin sekunnissa yltäneet myrskypuuskat ja salamat vaurioittivat Elenian sähköverkkoa useissa kymmenissä kunnissa lähes koko verkkoalueellamme. Puita kaatui sähköjohdoille, myös sähköpylväitä kaatui ja sähköjohtoja rojahti maahan. 

Viankorjaus etenee siten, että ensin korjaamme sähköä pienjänniteverkkoon syöttävän runkoverkon ja sitten työ jatkuu pienjänniteverkon kuntoon laitolla. Asiakkailta saatu tieto pienjänniteverkon vaurioista nopeuttaa työtämme. Kiitämme asiakkaitamme yhteistyöstä, jonka avulla olemme saaneet tietoa vikakohteista.    

Pahoittelemme pitkistä sähkökatkoista aiheutuvaa harmia ja haittaa. Pyydämme asiakkailtamme kärsivällisyyttä ja malttia sekä ilmoittamaan paikoista, joissa sähköverkossa on vaurioita tai sähköverkolle kaatumaisillaan olevia puita.

Elenian sähköverkon sähkökatkoja voi seurata karttapalvelussamme.

Kokonaiskuvan tilanteesta näet Energiateollisuuden häiriösivustolta.

Varoitukset

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Jos sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.