Pimeys hidastaa sähkökatkojen korjaamista – päivän aikana sähköt 40 000 taloudelle

Illan tultua Seija-myrskyn vaurioiden korjausta sähköverkossa hidastaa pimeys ja pakastuva sää. Korjaustyöt jatkuvat tauotta läpi yön.

Myrskyn puuskatuulet laantuivat Elenian alueella iltapäivän aikana ja sähköt on saatu päivän aikana palautettua noin 40 000 kotitaloudelle. Aamulla sähköttä oli laajimmillaan lähes 60 000 taloutta. Alkuillasta sähköttä on Elenian asiakkaista reilut 20 000: Pohjois-Pohjanmaalla noin 2200, Hämeessä ja Pirkanmaalla noin 10 000, Keski-Suomessa noin 3400 ja Itä-Hämeessä noin 4500.

Runkoverkossa vikoja on tähän mennessä ollut kaikkiaan noin 360 ja illan suussa tiedossa olevia korjattavia vika-alueita ja kohteita on yli 100. Yhdellä sähköverkon vika-alueella voi olla useita puita poistettavana verkolta tai erilaisia korjausta vaativia sähköverkon vaurioita. Vastaavasti pienjänniteverkon vikoja on illan suussa tiedossa 160 ja uusia vika-ilmoituksia tulee edelleen. Viikonlopun aikana ilmoituksia tulee varmasti lisää vapaa-ajan asunnoilta.

Elenian alueella Lounais-Hämeessä Tammelan ja Urjalan seuduilla sekä Itä-Hämeessä Asikkalan, Hartolan, Nastolan ja Sysmän alueilla vikojen korjaus jatkuu pitkälle viikonloppuun. Erityisesti Lounais-Hämeessä verkkoa on paikoin tuhoutunut pahoin. Itä-Hämeessä Päijänteen itärantojen alueet ovat kärsineet myrskyjen vaurioista laajalti myös edellisissä syysmyrskyissä.

Elenian sähköverkon sähkökatkoja voi seurata karttapalvelussamme.

Kokonaiskuvan tilanteesta näet Energiateollisuuden häiriösivustolta.

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Jos sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.