Laulujoutsenten suojaksi Hämeenlinnan Nukarintiellä lintuvaroittimet sähköjohtoihin

Kansallislintumme laulujoutsenet saavat suojakseen sähköverkon ilmajohtoihin lintuvaroittimia Hämeenlinnassa Nukarintien pelloilla. Elite Groupin asentajat asentavat keskijänniteverkkoon jännitetyönä noin kahden kilometrin johto-osuuksille 20 metrin välein yli 70 liikkeessä välkehtivää varoitinta.

Elenian sähköverkosta vajaa puolet on edelleen ilmajohtoina. Ilmajohtoverkko voi olla vaaraksi erityisesti joutsenten lentoon nousu- ja laskupaikoilla.

Tehokas keino estää laulujoutsenten törmäyksiä sähköjohtoihin on liikkeessä välkehtelevien varoittimien asentaminen sähkölinjoihin. Linnut huomaavat lentäessään varoittimet ja väistävät myös sähkölinjan.

Tietoa joutsenten lentoreiteistä ja mahdollisista vaarapaikoista Elenia saa asiakkailtaan ja paikallisilta lintuharrastajilta. Laulujoutsenten suojelu on osa Elenian sertifioitua ympäristötyötä kumppanina myös BirdLife Suomi.

Yhteistyö lintuharrastajien, paikallisten asukkaiden sekä BirdLife Suomen kanssa on nostanut lintupallojen ja -varoittimien määrän Elenian verkkoalueella yli kolmen tuhannen. Joutsenten suojelukohteita on sähköverkossamme kolmatta sataa.

Lintupalloja tai varoitusmerkkejä on asennettu joutsenten suosimille pesimä- ja levähdyspaikoille niin eri puolilla Kanta- ja Päijät-Hämettä kuin Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Elenia uudistaa ikääntyvää sähköverkkoa verkkoalueellaan säävarmaksi suojaan äärisäiltä sähkönjakelun varmuuden parantamiseksi. Kun sähkönjakelu siirtyy verkkouudistuksilla maan uumeniin, hyötyvät siitä samalla luonto ja linnusto. Ilmajohtojen poistuessa maisemasta vapautuu pelto- ja metsämaata eikä ilmajohdoista ole enää vaaraa linnuille.

BirdLife Suomen mukaan Suomen laulujoutsenkanta on elpynyt vahvaksi viime vuosikymmeninä. Laulujoutsenia pesii Lapista etelärannikolle saakka yli 10 000 paria.

Elenialle voi ilmoittaa joutsenille vaarallisista paikoista

Olemme tehneet järjestelmällistä joutsenten suojelua viitisentoista vuotta. Otamme asiakkailtamme vastaan ehdotuksia kohteista, joissa varoitusmerkit voisivat auttaa laulujoutsenia ja estää niiden törmäyksiä sähköverkkoon. Yhteistyöllä saamme vastuullisesti hyvää aikaan.

Joutsenten suojelukohdetta voi ehdottaa täyttämällä lomakkeen Ehdota paikkaa lintu­palloille - Elenia

Kaksi joutsenta