Hyvää kansainvälistä kierrätyspäivää – kierrätys on meille arjen vastuullisuutta

Tänään vietetään kansainvälistä kierrätyspäivää. Elenian tavoitteena on käyttää säästeliäästi luonnonvaroja, vähentää jätteiden määrää sekä kierrättää materiaaleja tehokkaasti edistääksemme kiertotaloutta. Ilmastokin kiittää kierrätyksestä.

Vastuu luonnonvarojen riittävyydestä ja ilmastonmuutoksen torjunta ohjaavat meitä jatkuvasti parempaan materiaalitehokkuuden vastuullisuuteen. Sähköverkon rakentamisessa käytetyistä materiaaleista muodostuu 40 prosenttia päästöistämme. Tämän vähentämiseksi teemme koko ajan kehittämistyötä.

Uudistaessamme ikääntynyttä sähköverkkoa säävarmaksi otamme puretun materiaalin talteen uudelleen käyttöä varten. Jos materiaaleja ei voida käyttää uudelleen, ne kierrätetään tai hyödynnetään energiana.

Etsimme aktiivisesti yhteistyössä kierrätyskumppanimme kanssa mahdollisuuksia sähköverkon purkumateriaalien ja niiden osien uudelleen käyttöön. Kierrätyskumppanimme kierrättää muun muassa kaapeleita ja arvometalleja, kuten kuparia, alumiinia, rautaa ja terästä. Näistä valmistetaan arvokasta kierrätysmetallia teollisuudelle.

Sähköverkon rakentamisen yhteydessä pois purettavien materiaalien lisäksi kierrätys on osa jokapäiväistä arkea toimitiloissamme. Elenialla on WWF:n myöntämä Green Office -sertifikaatti, jolla olemme sitoutuneet ympäristöasioiden jatkuvaan parantamiseen ja kehittämiseen. Lue lisää täältä.

Näin käytöstä poistettu sähköverkko kiertää raaka-aineeksi

Sähköpylväät

Sähköpylväät on valmistettu kyllästetystä puusta. Hyväkuntoiset pylväät käytetään uudelleen sähköverkon korjausrakentamisessa, ja huonokuntoiset poltetaan lämpövoimalaitoksessa.

Sähkökaapelit

Sähköjohtojen sisältämät muovi ja metallit erotellaan toisistaan käsittelylaitoksessa. Metalleista tehdään raaka-ainetta metalliteollisuudelle. Muovi poltetaan lämpövoimalaitoksessa.

Kaapelikelat

Tyhjät, hyväkuntoiset kaapelikelat palautetaan kaapelivalmistajille käytettäväksi uudelleen. Kelat ovat puisia, ja rikkoutuneet kelat korjataan mahdollisuuksien mukaan.

Muuntajat

Hyväkuntoiset muuntajat varastoidaan ja käytetään uudelleen, ja huonokuntoiset puretaan osiin ja materiaalit kierrätetään. Muuntajien rautakuoret pilkotaan ja alumiini- ja kuparisydämet sulatetaan metalliteollisuuden raaka-aineeksi. Posliinieristimet murskataan, ja murskaa käytetään kivimurskeen tapaan. Muuntajaöljyistä jalostetaan öljynkierrätyslaitoksella uusia tuotteita, kuten moottorisahojen teräketjuöljyä. Mahdolliset myrkylliset öljyt poltetaan turvallisesti lämpövoimalaitoksessa.

Sähkömittarit

Sähkömittarit murskataan ja materiaalit erotellaan toisistaan. Mittarien sisältämistä metalleista saadaan teollisuudelle raaka-ainetta. Muovit poltetaan lämpövoimalaitoksessa, sillä ne sisältävät palonestoaineita, eikä niitä ainakaan toistaiseksi voi kierrättää.

Lue lisää kierrätyksestämme vuoden 2020 vastuullisuusraportistamme.

Tutustu kansainväliseen kierrätyspäivään täällä.