Katja Moisiolle joutsenten suojelun nimikkokohde Orivedelle

Joutsenet saivat merkkipallot sähkölinjoihin Orivedellä. Kohde on nimetty Bongaa joutsen kameralla -kisassa voittajan Katja Moision joutsenten suojelun nimikkokohteeksi. Katja Moisio osallistui viime vuonna Elenian ja Bird Life Suomen yhteiseen Bongaa joutsen kameralla -kisaan ja voitti kilpailun kuvallaan ”Iso ja pieni”. Kilpailuun otti osaa osa lähes 650 joutsenten ystävää ja kuvia kertyi yli tuhat.

”Joutsenpariskunta oli pesinyt samalla lammella jo useiden vuosien ajan. Kahtena peräkkäisenä vuonna pesintä epäonnistui ja poikaset katosivat. Pohdiskelin kuvatessa, että senköhän johdosta emolinnut olivat erityisen varovaisia tuodessaan jälkikasvunsa näytille. Kuvasin linnut piilokojusta lammen rannalta aikaisin kesäkuisena aamuna.”, Katja Moisio kertoo.   

Tarve Oriveden joutsenpalloihin tuli Elenian tietoon Bird Life Suomen ja yhtiön yhteisessä Joutsenbongaus-tapahtumassa, jossa kartoitettiin joutsenten määrää Suomessa syysmuuton päättyessä. Samalla kertyi tietoa joutsenille vaarallisista sähkölinjoista.

Kaupunkien ja taajamien ulkopuolella valtaosa sähköverkosta on ilmajohtoina, jotka voivat olla vaaraksi joutsenten lentoon nousu- ja laskupaikoilla. Lintupallot ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi suojella joutsenia törmäyksiltä.

Vuosia jatkunut yhteistyö lintuharrastajien ja paikallisten ihmisten kanssa on nostanut lintupallojen määrän Elenian sähköverkkoalueella jo pitkälti toiselle tuhannelle. Kaikkiaan olemme asentaneet lintupalloja lähes pariin sataan kohteeseen.