Joutsenbongaus 25.-26.10.2014

BirdLife Suomi järjestää Joutsenbongaus-tapahtuman ensi viikonloppuna. Laulujoutsen on BirdLife Suomen vuoden lintu, ja lajista pyritään kokoamaan pesimäaikaisia havaintoja. Osallistumalla Joutsenbongaukseen voit vaikuttaa oman alueesi joutsenten hyvinvointiin ja menestymiseen. Kaikki ovat tervetulleita mukaan, ja osallistuminen on helppoa:

•Arvioi näkemiesi joutsenten lukumäärä.
•Voit ilmoittaa tietoja joutsenille vaarallisista sähkölangoista, vaikket olisi havainnut yhtään joutsenta.
•Ilmoita havaintosi verkkolomakkeella, joka avataan BirdLife Suomen sivulla lauantaina 25.10.Osallistujien kesken arvotaan hyviä palkintoja.

Joutsenbongauksen tavoitteena on myös hankkia tietoa joutsenten lentoreittien riskipaikoista, joissa joutsenilla on vaara törmätä sähköjohtoihin. Ratkaisu on maakaapelointi, mutta törmäyksiä voidaan vähentää myös johtoihin asennettavilla huomiopalloilla, joiden ansiosta joutsenet havaitsevat johdot.

BirdLife Suomen yhteistyökumppani Elenia Oy on vuosia asentanut lintupalloja lentoreittien riskipaikoille. Yhteistyö BirdLife Suomen kanssa alkoi 2012 ja sen yhtenä tavoitteena on selvittää Elenian toimialueella Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla ne kohteet, joissa törmäysriski on suuri ja näin saadun tiedon avulla lisätä joutsenten turvallisuutta.

Vuodesta 2009 lähtien Elenia on kaapeloinut maan alle kaikki uudet ja saneerattavat vanhat sähköverkot. Maakaapeloinnin avulla lintujen törmäyksiltä vältytään.

Lisätietoja BirdLife Suomen verkkosivuilta.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"2373","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"333","typeof":"foaf:Image","width":"500"}}]]