Helikopteritarkastuksilta tietoa vakavista vika-alueista – sunnuntaina saha- ja paalukopterit raivaamaan

Sää salli iltapäivän aikana sähköverkon helikopteritarkastukset, joita tehtiin Elenian verkossa erityisesti Pirkanmaalla alueilla, joille on satanut raskaimmin lunta. Myös Hämeen lumivaurioista saatiin tietoa lennoilta. Lentotarkastukset laajensivat tilannekuvaa raskaan lumikuorman kaatamista puustoalueista ja vahvistivat työryhmien jo aiemmin välittämää tietoa poikkeuksellisen vakavasta lumitilanteesta.

Lumi painaa sähköverkolle sekä kokonaisia puustoalueita että yksittäisiä puita lukuisissa Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Keski-Suomen kunnissa. Kopterit ovat tänään pudottaneet lunta roottorin ilmavirralla. Huomenna koptereita varustetaan sahalla ja lumenpudotuspaalulla.

Asentajat kertovat maastosta, ettei pelkkä lumenpudotus kaikin paikoin enää riitä lämpötilan vähitellen laskiessa nollan alle. Lumenpudotus lekoilla joudutaan vaihtamaan puiden sahaamiseksi, mikä on työläämpää ja hitaampaa kuin kopistelu alas puista.

Tähän mennessä Elenian sähköverkosta on saatu tieto yli 250 runkoverkon vika-alueesta, joilla on valtavasti puustoa taipuneena ja kumollaan. Pienjänniteverkon vikojen laajuudesta ei ole tarkempaa tietoa ennen kuin runkoverkkoon on saatu sähköt. Työ etenee maastossa hitaasti lumimäärän vuoksi.

Työ jatkuu läpi yön. Huomenna tilanne saattaa muuttua uudelleen pahemmaksi, jos lumi puustossa jäätyy ja sitä tulee edelleen lisää. Olemme erittäin pahoillamme raskaiden lumikuormien aiheuttamasta vakavasta sähkökatkotilanteesta.

Sähkökatkokartoilta tilannetietoa

Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sähkökatkokartta
Kaikkien yhtiöiden sähkökatkoista saa kokonaiskuvan täältä: http://sahko.hylly.org/#/nyt
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat: energia.fi/hairiokartta

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.