Helikopterit kartoittavat sähköverkon vaurioita Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä

Hyvän sään ansiosta pääsemme tänään kartoittamaan helikopterilennoin pahimpia sähkökatkoalueita Keski-Suomessa ja Itä-Hämeessä.

Vaikeimpia sähkökatkoalueita Keski-Suomessa ovat Laukaa, Saarijärvi, Viitasaari, Korpilahti, Jämsä, Petäjävesi, Äänekoski sekä Kannonkoski, Karstula, Kuhmoinen, Kivijärvi ja Itä-Hämeessä Päijänteen itäpuolella Asikkala, Hartola ja Sysmä. Lentotarkastusten perusteella arvioimme miten pahoja sähköverkon viat ovat.  

Yön pimeässä työtä hidastivat myrskyn kaatamat puut. Puiden raivausta on tehty sekä tiestöltä että sähköverkolta. Maanantain aikana selviää tarkemmin miten vakavia pahimmat sähköverkon vauriot ovat.


Illan ja yön aikana Pohjanmaan, Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueilla on saatu sähköt lähes kaikille. Maanantain aikana muista maakunnista vapautuvia asentajien työryhmiä keskitetään vaikeimmille vika-alueille Keski-Suomeen ja Itä-Hämeeseen.

Eino-myrskyn kaatamat puut aiheuttivat Elenian sähköverkossa sadoittain vikoja sekä sähköä syöttävään runkoverkkoon että pienjänniteverkkoon Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Hämeessä. Puita on kaatunut tuhansittain.

Sähkönjakelun laajoissa katkoissa ensin korjataan keskijännitteisen runkoverkon viat. Kun sähköä syöttävä runkoverkko on kunnossa, työt etenevät pienjänniteverkon vikojen korjaukseen.

Sähkökatkotilannetta voi seurata Elenian vikapalvelukartalta.

Kokonaiskuvan tilanteesta voi katsoa Energiateollisuuden häiriösivustolta.

Varoitukset

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Lue miten toimia sähkökatkon aikana täältä.