Elenian investoinnit säävarmaan sähköverkkoon jatkuvat 100 miljoonan euron tasolla 2015

Sähköverkkoyhtiö Elenian suunnitellut investoinnit sähköverkkoon jatkuvat tänä vuonna 100 miljoonan euron tasolla. Investoinnit jakautuvat koko yhtiön alueelle Kanta- ja Päijät-Hämeeseen, Pirkanmaalle, Keski-Suomeen sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalle.

Elenian pitkän aikavälin investointiohjelma parantaa sähköverkon toimitusvarmuutta ja tuo myös paikallista työtä. Elenia uudistaa sähköverkkoaan säävarmaksi yli 2 000 kilometriä vuosittain. Sähköverkon maakaapeloinnin Elenialle tekee yhtiön laaja urakointiverkosto verkkoalueen kaikissa maakunnissa.

Elenialla on sähköverkkoa kaikkiaan noin 67 000 kilometriä, puolitoista kertaa maapallon ympäri. Asiakkaita yhtiöllä on 415 000. Elenian tavoitteena on vuoteen 2028 mennessä nostaa maakaapeloidun sähköverkon osuus 70 %:iin. Elenian aloittaessa hankkeensa vuonna 2009 sen maakaapelointiaste oli alle 20 prosenttia. Nyt yhtiön kaapelointiaste on ylittänyt 30 prosenttia. Vuoden loppuun mennessä kaapelointiaste nousee yli 33 prosenttiin.

Jakeluverkkoa on maassamme noin 375 000 kilometriä, josta ilmajohtoina on noin kaksi kolmannesta. Erityisesti kaupunkien ulkopuolella ilmajohtojen osuus on merkittävä.