Elenialta Oulaisten Piipsjärvelle joutsenpallojen nimikkokohde tervolalaiselle Lea Ruotsalaiselle

Bongaa joutsen kameralla -kisan kuvaajat mukana joutsenten suojelussa

Joutsenet saavat sähköverkkoyhtiö Elenialta lentonsa suojaksi joutsenpallot sähkölinjoihin Oulaisten Piipsjärvellä. Kohde on nimetty Bongaa joutsen kameralla -kisassa kolmanneksi sijoittuneen tervolalaisen Lea Ruotsalaisen joutsenten suojelun nimikkokohteeksi.

Lea Ruotsalainen osallistui viime vuonna Elenian ja Bird Life Suomen yhteiseen Bongaa joutsen kameralla -kisaan ja sijoittui kuvallaan ”Laulujoutsenien syys” kolmanneksi. Kilpailuun otti osaa osa lähes 650 joutsenten ystävää ja kuvia kertyi yli tuhat.

”Kuvasin kisakuvani viime syyskuussa täällä Tervolassa. Syksy on kaunista aikaa ja laulujoutsenet olivat syysmaisemassa upeita. Vuodesta toiseen minä odotan joutsenia. Seuraan niitä joka kevät ja joka syksy, sillä ei ole mitään kauniimpaa. Elenian joutsenpallotukset sähköverkkoon ovat hyvää arjen luonnonsuojelua”, sanoo Lea Ruotsalainen.

Tarve joutsenpalloihin tuli Elenian tietoon Bird Life Suomen ja yhtiön yhteisessä Joutsenbongaus-tapahtumassa, jossa kartoitettiin joutsenten määrää Suomessa syysmuuton päättyessä. Samalla kertyi tietoa joutsenille vaarallisista sähkölinjoista.

Kansallislintu Elenian ja BirdLifen Suomen suojelussa

Kaupunkien ja taajamien ulkopuolella valtaosa sähköverkosta on ilmajohtoina, jotka voivat olla vaaraksi joutsenten lentoon nousu- ja laskupaikoilla. Lintupallot ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi suojella joutsenia törmäyksiltä.

Vuosia jatkunut yhteistyö lintuharrastajien ja paikallisten ihmisten kanssa on nostanut lintupallojen määrän Elenian sähköverkkoalueella jo pitkälti toiselle tuhannelle.

”Kaikkiaan olemme asentaneet lintupalloja noin 170 kohteeseen Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Saadessamme tiedon riskipaikasta selvitämme voiko pallot vähentää lintujen vaaraa törmätä sähköjohtoon. Asennustyöt tehdään jännitetyönä, eikä työstä aiheudu keskeytystä sähkönjakeluun ja haittaa asiakkaille, kertoo Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.