Elenialta joutsenpallojen nimikkokohde keuruulaiselle Esko Rotola-Pukkilalle

Bongaa joutsen kameralla -kisan kuvaajat mukana joutsenten suojelussa

Joutsenet saavat sähköverkkoyhtiö Elenialta lentonsa suojaksi joutsenpallot sähkölinjoihin Jyväskylän lähellä Saukkolan Killiäislahdella. Kohde on nimetty Bongaa joutsen kameralla -kisassa toiseksi sijoittuneen keuruulaisen Esko Rotola-Pukkila joutsenten suojelun nimikkokohteeksi.

”Luonto merkitsee minulle monin tavoin paljon. Liikun paljon luonnossa ja kuvaan luonnon tapahtumia ja ilmiöitä. Joutsenet upeina lintuina ovat aina sykähdyttävä näky. Nämä Elenian joutsenpallotukset sähköverkossa ovat hyvää arjen luonnonsuojelua”, sanoo Esko Rotola-Pukkila.

Rotola-Pukkila osallistui viime vuonna Elenian ja Bird Life Suomen yhteiseen Bongaa joutsen kameralla -kisaan ja sijoittui kuvallaan ”The shades of blue kisassa toiseksi. Kilpailuun otti osaa osa lähes 650 joutsenten ystävää ja kuvia kertyi yli tuhat.

”Olin kuvaushetkellä viime syyskuussa seuraamassa kurkienmuuttoa. Kurkia ei näkynyt, mutta onneksi joutsenia oli liikkeellä. Valo oli hyvin dramaattinen. Tummia sadepilviä, vesi- ja räntäsadetta ja auringon paistetta yhtä aikaa. Kuvassa joutsenparvi lähestyy Keurusselältä kohti peltoaukeaa, Rotola-Pukkila kertoo.

Tarve joutsenpalloihin tuli Elenian tietoon Bird Life Suomen ja yhtiön yhteisessä Joutsenbongaus-tapahtumassa, jossa kartoitettiin joutsenten määrää Suomessa syysmuuton päättyessä. Samalla kertyi tietoa joutsenille vaarallisista sähkölinjoista.

Kansallislintu Elenian ja BirdLifen Suomen suojelussa

Kaupunkien ja taajamien ulkopuolella valtaosa sähköverkosta on ilmajohtoina, jotka voivat olla vaaraksi joutsenten lentoon nousu- ja laskupaikoilla. Lintupallot ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi suojella joutsenia törmäyksiltä.

Vuosia jatkunut yhteistyö lintuharrastajien ja paikallisten ihmisten kanssa on nostanut lintupallojen määrän Elenian sähköverkkoalueella jo pitkälti toiselle tuhannelle.

”Kaikkiaan olemme asentaneet lintupalloja lähes 170 kohteeseen Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Saadessamme tiedon riskipaikasta selvitämme voiko pallot vähentää lintujen vaaraa törmätä sähköjohtoon. Asennustyöt tehdään jännitetyönä, eikä työstä aiheudu keskeytystä sähkönjakeluun ja haittaa asiakkaille, sanoo Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.