Elenia valmiina vuoden ensimmäiseen myrskyyn ja sähkökatkojen korjaukseen

Suomeen on viikonlopun aikana tulossa vuoden ensimmäinen merkittävä matalapainemyrsky, jonka tuulet alkavat voimistua perjantai-illasta läpi yön kohti lauantaita. Tuulenpuuskat nousevat myrskyisiksi, jopa 20 – 22 metriin sekunnissa, lauantaina aamupäivästä alkaen. Sääennusteiden mukaan myrskyisä tuuli jatkuu alkuiltaan saakka ja puuskatuulet ovat ohi auringon laskiessa.

Perjantain sääennusteiden mukaan myrskyisä tuuli puhuroi lauantaina koko Elenian verkkoalueella, todennäköisesti rajuimmin verkkoalueen länsiosissa Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Keski-Suomen länsiosissa ja Hämeen länsiosissa. Koska puusto on lehdistä paljaana ja maa on roudassa, ei myrskyvaurioita synny samaa tapaan kuin kesä- ja syysmyrskyissä.

Olemme seuranneet myrskyennusteita tiivisti koko viikon ja aloitimme varautumisen tilanteeseen keskiviikkona. Ryhdymme urakoitsijakumppaneittemme kanssa sähköverkon vikojen korjaukseen, kun työ on myrskytuulilta turvallista hoitaa. Sekä Elenian käyttökeskus ja muut resurssit että kumppaneitten maastotyöryhmiä on valmiina sähkökatkojen varalle.

Myrskyjen aiheuttamien laajojen sähkönjakelun suurhäiriöiden vaikutukset ovat viime vuosina olleet selvästi vuosikymmenen takaista maltillisempiä. Elenia on investoinut viimeisen vuosikymmenen aikana yli miljardi euroa ikääntyvän sähköverkon uudistamiseen säävarmaksi. Investointien ansiosta sähkökatkoja kokeneiden asiakkaiden määrä on pudonnut kolmannekseen verrattuna tilanteeseen ennen verkkouudistuksia.

Huolenpitoa erityisryhmille pitkissä sähkökatkoissa

Haluamme varmistaa esimerkiksi terveydentilan tai ikääntymisen vuoksi erityistarpeita omaavien asiakkaidemme varautumisen ja tiedonsaannin sähkökatkoissa. Tarjoamme ympäri vuorokauden palvelevan päivystyslinjan sekä kohdennettua tiedottamista sähkönjakelun laajoissa häiriötilanteissa. Palvelulupauksella tarjoamme ohjepaketin sähkökatkoihin varautumisessa, varautumisviestin ennen laajoja suurhäiriötilanteita ja erillisen puhelinlinjan sähkökatkotilanteesta kysymiseen.

Ilmoita, jos sinä tai läheisesi tarvitsette ohjeet pitkiin sähkökatkoihin varautumisessa ja opastavaa tietoa sähkökatkon aikana. Tutustu palvelulupaukseemme täällä ja liity mukaan täältä.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri puh. 0800 100 100

• Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme.
• Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat.
 Näin varaudut sähkökatkoon
• Toimi näin sähkökatkon sattuessa

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä. Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.