Elenia uudistaa Oriveden Eräjärvellä 100 kilometriä sähköverkkoa säävarmaksi – samalla alueelle tulee valokuitu yhteisrakentamisena

Oriveden Eräjärvellä on alkanut iso urakka, kun ikääntynyttä sähköverkkoa uudistetaan säävarmaksi ja samalla alueelle vedetään valokuituyhteydet. Sähköverkon ja valokuituverkon yhteisrakentamisesta saadaan tehokkuutta ja hyötyä molempien peruspalvelujen toteuttamiseen. Ilmajohdot väistävät maahan kaapeloidun säävarman verkon tieltä ja valokuidut vedetään samoihin kaivantoihin. Kaivuutyöt valmistuvat tämän vuoden aikana.

Eräjärven ikääntyneen sähköverkon uudistaminen säävarmaksi parantaa alueen sähkönjakelun varmuutta ja samalla ilmajohtojen käytöstä vapautuu maata muuhun käyttöön. Sähköverkon ja valokuidun kaapelointiurakassa tehdään tämän vuoden aikana töitä neljällä työmaalla.

Sähköverkon maakaapelointia toteuttaa Elenia ja valokuidusta vastaavat yhteistyössä ElmoNet ja verkko-osuuskunta Ysinet. Urakoitsijana kaikilla neljällä työmaalla toimii Kuortaneen Kaivin.

- Työt ovat parhaillaan alkamassa Koppala-Uiherlan ja Leväslahden sähköverkon johtohaarojen työmailla. Niiden jälkeen urakka jatkuu Uiherla-Rantalankulma alueella ja Vedentaustantiellä. Sähköt uudessa verkossa saadaan päälle tämän vuoden aikana, ja käytöstä pois jäävät ilmajohdot puretaan ensi vuoden alussa, kertoo Elenian projektipäällikkö Jari Keinänen.

- Samalla näihin sähköverkon maakaapelikaivantoihin laitetaan myös valokuitua, joka parantaa esimerkiksi etätyöntekijöiden tietoliikenneyhteyksiä. Sähköverkon ja valokuidun rakentaminen samalla kertaa säästää aikaa ja vältytään samojen reittien kaivamiselta kahteen kertaan, Keinänen toteaa.

Eräjärven alueella on noin 900 vakituista asukasta ja vapaa-ajan asukkaat kaksinkertaistavat määrän erityisesti kesäkaudella. Sähkönjakelun toimitusvarmuus ja nopeat valokuituyhteydet tuovat arkeen luotettavampaa sujuvuutta sekä Eräjärven asukkaille että kesämökkeilijöille.

Elenian sähköverkkoa uudistetaan Eräjärvellä kaikkiaan 100 kilometriä. Keskijännitteistä 20 kilovoltin sähköverkkoa tulee noin 48 kilometriä ja 0,4 kilovoltin pienjännitekaapelia 52 kilometriä. Työmailla tekee vuoden mittaan töitään useita sähköasentajia, parikymmentä kaivinkonekuljettajaa ja lisäksi mukana on logistiikkapuolen ammattilaisia.

- Työntekijät asuvat urakan aikana työmaan lähellä ja käyttävät alueen palveluita. Tälle vuodelle on paikallisille yrityksille tiedossa uusia asiakkaita näiltä työmailta, Keinänen sanoo. 

Eräjärvi on vesistöistä aluetta ja vesistöt tuovat kaivuutöihin oman erityispiirteensä. Rönnin lavan lähettyvillä kaivuutyöt tehdään suuntaporalla vesistön alitse. Muuten kaivuutyöt sujuvat perinteiseen tapaan pääasiassa teiden varsilla.