Elenia tilaa sähköasemarakentamiseen Suomessa valmistettuja Hitachi Energyn päämuuntajia

Elenia ja Hitachi Energy ovat tehneet sopimuksen päämuuntajatilauksista vuosille 2026–2027. Muuntajat valmistetaan Hitachi Energyn Vaasan muuntajatehtaalla.

”Hitachi Energy on Elenian pitkäaikainen, luotettava päämuuntajatoimittaja, joka on toimittanut laadukkaita ja teknis-taloudellisesti tehokkaita Suomessa valmistettuja päämuuntajia sähköverkkoinfraamme. Hitachi Energyn Vaasan tehdas on toimittanut meille päämuuntajia yhtäjaksoisesti vuodesta 2016 alkaen”, kertoo Elenian hankintapäällikkö Turkka Kalliorinne.

Hitachi Energyn valmistamat päämuuntajat päätyvät Elenian sähköasemaprojekteihin, joissa urakoitsija rakentaa sähköaseman ja Hitachi Energy tuo muuntajat Vaasasta suoraan työmaalle.

”Kotimainen tuotanto Suomessa on tärkeää vastuullisuuden ja myös huoltovarmuuden näkökulmasta. Erityisesti päämuuntajat ovat avainroolissa sähkönjakelussa ja yhteiskunnan vihreässä siirtymässä. Elenia tulee tällä vuosikymmenellä investoimaan päämuuntajiin ja sähköasemiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin”, Kalliorinne toteaa.

Muuntajien avulla sähköä voidaan siirtää tuotannosta kulutukseen pitkiä matkoja pienillä häviöillä ja ne ovat mahdollistamassa joustavaa, luotettavaa ja säävarmaa sähkönjakelua tuotannosta asiakkaalle.

”Muuntajat ovat vihreän energiasiirtymän avainteknologioita. Niitä tarvittiin, kun Suomi sähköistyi ja niitä tarvitaan nyt kun rakennamme yhdessä uutta puhtaampaa energiajärjestelmää. On hienoa, että saamme olla osaamisellamme tukemassa Eleniaa tässä historiallisessa murroksessa. Vuonna 2027 valmistuvan uuden tuotanto- ja teknologiakeskuksemme myötä olemme entistäkin vahvempia vastaamaan energiamurroksen myötä kasvavaan kysyntään”, toimitusjohtaja Matti Vaattovaara Hitachi Energystä sanoo.

Hitachi Energyn Vaasan tehdas on Suomen suurin ja merkittävin muuntajia valmistava tehdas. Tehtaalla kehitetään ja valmistetaan erikoismuuntajia, jotka varmistavat muun muassa monien maailman suurimpien merituulipuistojen tuottaman sähkön miljooniin koteihin ympäri maapallon. Suomessa yli 50 % tuotetusta tuulisähköstä virtaa kotitalouksiin, yrityksiin ja teollisuuteen Hitachi Energyn toimittamien muuntajien ja sähköasemien läpi.

Hitachi Energy investoi parhaillaan 170 miljoonaa euroa uuteen Hitachi Energy Park -tuotanto- ja teknologiakeskukseen Vaasan seudulle. Investointi mahdollistaa muuntajien tuotanto- ja testauskapasiteetin kaksinkertaistamisen tukemaan vihreää energiasiirtymää.

Suomen teollinen muuntajatuotanto täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Lue lisää tästä.