Elenia rakentaa säävarmaa sähköverkkoa Hartolan ja Luhangan tuulipuistojen yhteydessä

Yli 1000 kotitalouteen varmempaa sähkönjakelua   

Elenialla on täydessä vauhdissa Hartolan ja Luhangan tuulipuistojen sähköliittymien ja -verkon rakennustyöt. Elenia rakentaa sähköliittymät Ilmatar Luhanka Oy:lle Latamäen tuulipuistoon ja Ilmatar Hartola Oy:lle Kinkkulanmäen ja Purnuvuoren tuulipuistoon. Tuulipuistot liitetään Elenian Hartolan sähköasemaan ja niitä varten rakennetaan omat kytkinasemat.

Tuulipuistoja varten rakennettavan lähes 60 kilometrin säävarman, maakaapeloidun verkkoyhteyden jännite on 30 kilovolttia, ja siihen ei liity suoraan kotitalouksia. Sen sijaan alueen keskijännitteistä runkoverkkoa uudistetaan säävarmaksi lähes 40 kilometriä ja pienjänniteverkkoa 18 kilometriä.

Alueen sähköverkon uudistaminen merkitsee aiempaa varmempaa sähkönsaantia 1100 kotitalouteen ja välillisesti laajemminkin. Verkkourakan rakennustyöt alkoivat maaliskuussa. Sen kokonaisarvo on noin 7,6 miljoonaa euroa. Runkoverkko saadaan käyttöön vuoden loppuun mennessä ja pienjänniteverkko ensi vuoden alkupuolella. 
”Säävarman sähköverkon rakennuskohteena tämä on poikkeuksellisen laajamittainen. Tuulipuistojen liittymärakentamisen yhteydessä tämä merkitsee Hartolaan mittavaa verkon rakentamista ja vahvistaa alueen varmaa sähkön saantia.” sanoo Elenian rakennuttamis- ja hankejohtaja Jarkko Kohtala.

Latamäen tuulipuistoon tulee yhteensä kuusi tuulivoimalaa 140 metrin napakorkeudella ja Kinkkulanmäelle kaksi voimalaa. Ilmatar suunnittelee myös yhden voimalan rakentamista Purnuvuoren laelle. Valmistuttuaan Latamäen puisto tuottaa noin 3000 sähkölämmitteisen omakotitalon tarpeen vuosittain.

”Tuulivoiman tuotannon myönteisten ympäristövaikutusten lisäksi sillä on myös merkittävät vaikutukset paikalliseen työllisyyteen, tiestöön sekä sähkönjakeluun. Näiden puistojen kohdalla nämä hyödyt ovat poikkeuksellisen merkittävät.” toteaa Ilmatar Windpower Oyj:n operatiivinen johtaja Mikko Toivanen. 

”Elenian tavoitteena on kaikkiaan uusiutuvan energian joustava liittäminen sähköverkkoon. Samalla maakaapeloimme vanhaa ilmajohtoa säiltä suojaan.” Kohtala jatkaa.   
Elenia vahvistaa tuulivoimapuiston tarpeisiin Hartolan sähköasemaa muuntajakentän lisäyksellä. Sähköaseman rakentamisen Elenialle urakoi Caverion Oy ja sähköverkoston Eltel Networks Oy. Säävarman verkon rakentamisen yhteydessä verkosta puretaan parikymmentä pylväsmuuntamoa, joiden tilalle tulee kolmisenkymmentä säät kestävää puistomuuntamoa. 

Rakentamishankkeessa paranee myös alueen tietoliikenneverkko teleoperaattori DNA:n ja Elenian viedessä verkkojaan samaan kaivantoon.