Elenia on sitoutunut hyvään edunvalvontatapaan ja on mukana Avoimuusrekisterissä

Elenia on tehnyt ensimmäisen raportoinnin kansalliseen Avoimuusrekisteriin, jota ylläpitää Valtiontalouden tarkastusvirasto. Alkuvuodesta 2024 voimaan astuneen Avoimuusrekisterin tarkoituksena on lisätä eduskunnassa, valtioneuvostossa ja ministeriöissä tehtävän päätöksenteon avoimuutta rekisteröimällä niihin kohdistuvaa vaikuttamistoimintaa. Avoimuusrekisterin lähtökohtana on, että kaikki toimijat, jotka tekevät vaikuttamista yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, ovat sääntelyn piirissä. 

Raportointi vaikuttamisesta tehtiin nyt ensimmäistä kertaa elokuun loppuun mennessä aikajaksolta 1.4.-30.6.2024. Tästä eteenpäin raportointi tehdään kahdesti vuodessa, seuraavan kerran tammi-helmikuussa 2025 koskien vaikuttamistoimia aikajaksolla 1.7.-31.12.2024.

”Olemme myös sitoutuneet hyvän edunvalvonnan periaatteisiin, joista Avoimuusrekisterin neuvottelukunta on laatinut suositukset edistämään hyvää edunvalvontakulttuuria Suomessa. Olemme nyt heti alusta lähtien julkisesti sitoutuneet näiden suositusten noudattamiseen”, sanoo Elenian toimitusjohtaja Jorma Myllymäki.

Hyvä edunvalvontatapa

Suositukset toimivat itsesääntelyn periaattein ja kannustavat vaikuttamistoimintaa harjoittavia toimijoita vastuullisiin käytäntöihin.

Hyvän edunvalvontatavan suositukset

  1. Kunnioitamme demokraattista päätöksentekoprosessia.
  2. Toimimme rehellisesti ja muita kunnioittaen.
  3. Kerromme julkisesti, kenen asialla olemme ja mitä etuja edistämme.
  4. Kerromme avoimesti sidonnaisuutemme.
  5. Kunnioitamme luottamuksellisuutta.
  6. Noudatamme vieraanvaraisuuden sääntöjä.

Tästä voit tutustua hyvän edunvalvontatavan suosituksiin (pdf).