Eino-myrsky vaurioittaa sähköverkkoa erittäin laajalti ja vakavasti

Eino-myrsky on kaatanut aamun aikana ja kaataa päivän mittaan puustoa laajasti eteläisessä Suomessa aiheuttaen vakavia vaurioita sähköverkkoon. Elenian sähköverkkoalueella Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla on satoja vikapaikkoja sähköverkossa ja kymmeniätuhansia asiakkaita sähköttä. Tässä tilanteessa on syytä varautua jopa useiden päivien sähköttömyyteen.

Päivän aikana keskitymme rajaamaan vika-alueita ja raivaamaan kaatunutta puustoa. Työ maastossa on erittäin vaikeaa myrskyn kaataessa puita. Varsinaiseen viankorjaukseen päästään, kun työ on asentajille turvallista. Myös vikapaikkojen löytäminen on erittäin vaikeaa, teiltä ja sähköverkoilta on ensin raivattava kaatunut puusto. Sähköt voivat katketa ja palautua useaan kertaan myrskyn kaatamien puiden vaurioittaessa sähköverkkoa yhä uudelleen.

Olemme varanneet helikoptereita käyttöön ja ryhdymme tarkastamaan sähköverkon vaurioita, jos tuuli tyyntyy valoisaan aikaan. Myrskyn ja rajujen myrskypuuskien ennustetaan jatkuvan iltaan saakka.

Jatkuvasti muuttuvaa tilannetta kannattaa seurata vikapalvelukartalta.

Kokonaiskuvan tilanteesta voi katsoa Energiateollisuuden häiriösivustolta.
 

Varoitukset

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Lue miten toimia sähkökatkon aikana.