Datahub-järjestelmä onnistuneesti käyttöön

Sähkön vähittäismarkkinoiden tiedonvaihtojärjestelmä datahub otettiin käyttöön eilen 21.2.2022.

Datahub on keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä, johon tallennetaan tietoja Suomen 3,8 miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta. Tietoja käyttävät kaikki Suomen noin 80 sähkönmyyjää ja noin 80 jakeluverkkoyhtiötä palvellessaan sähkön käyttäjiä.

Jatkossa kaikki tiedonvaihto asiakkaiden myyjänvaihdoissa ja muutoissa kulkee myyjä- ja siirtoyhtiöiden välillä datahubin kautta. Keskitetty järjestelmä nopeuttaa sähköyhtiöiden asiakaspalvelua, kun tiedonvaihto eri osapuolien välillä on tasapuolista, reaaliaikaista ja tietoturvallista.

Vaikutukset asiakkaillemme

  • Asiakkaidemme ei tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä datahubiin liittyen.
  • Sähkönkäyttöpaikkojen tunnukset uudistuvat 18-numeroisiksi. Uudet tunnukset tulevat käyttöön automaattisesti. Tarvitset käyttöpaikkatunnusta esimerkiksi kilpailuttaessasi sähkönmyyntiyhtiöillä sähkösopimuksesi. Näet käyttöpaikkatunnuksen laskultasi.

Asiakastiedon käsittely datahubissa
Elenia saa jatkossa asiakkaan tietoja suoraan datahubista ja vastaavasti toimittaa sinne asiakasta koskevaa tietoa, mm. sähkönkulutuksen mittaustiedot. Asiakastietojen päivityksen päävastuu on sähkönmyyjällä. Näihin tietoihin kuuluvat nimi, henkilötunnus, postiosoite sekä puhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite. Elenian päivitetyn tietosuojaselosteen löydät täältä.

Lisätietoa datahubista saat täältä sekä Fingridin sivuilta.