Auringosta lämpöä Hämeenlinnassa – Elenia Lämpö on laajentanut uusiutuvan energian ratkaisutarjontaansa

Kaukolämmön rinnalle on viime vuosina toteutettu Hämeenlinnassa projekteja, jotka ovat Suomen mittakaavassa edistyksellisiä. Uimahallin remontin jälkeen Elenia Lämpö on ostanut aurinkokeräimien tuottaman ylimääräisen lämmön takaisin kaukolämpöverkkoonsa. Yrityksen tavoitteena on kehittää yhdessä asiakkaidensa kanssa ratkaisuja, jotka säästävät energiaa ja kehittävät yrityksen palveluvalikoimaa.

Elenia Lämpö toteutti yhdessä Hämeenlinnan Liikuntahallien kanssa Hämeenlinnan remontoituun uimahalliin energiatehokkuutta edistäviä ratkaisuja. Näistä yksi edistyksellisimmistä on lämmön osto takaisin kaukolämpöverkkoon ns. kaksisuuntaisena lämmitysratkaisuna. Hämeenlinnan uimahallin remontin yhteydessä katolle asennettiin mittava määrä aurinkokeräimiä. Nämä tuottavat uimahallin kiinni ollessa lämpöä, jolle uimahallissa ei ole käyttöä. Tämän ylimääräisen osuuden Elenia Lämpö ostaa takaisin. Järjestelmä on nyt ollut käytössä yhden kesän, jonka aikana kaukolämpöverkkoon on ostettu lämpöä 13 MWh:ia.

”Uimahalli on kohde, jossa lämpöä tarvitaan erittäin paljon niin sisäilman kuin veden lämmittämiseen. Aurinkolämpö on ollut uimahallille merkittävä lämmönlähde aurinkoisen kevään aikana ja erityisesti elokuussa altaiden täytön ja veden lämmityksen yhteydessä. Lämmön takaisinmyynti lämpöyhtiölle on erinomainen tapa hyödyntää myös kesäaikana kerättävä lämpö, jolloin sitä ei hallin omaan käyttöön tarvita. Tämä on ollut hieno osoitus hyvästä yhteistyöstä lämpöyhtiön kanssa”, kertoo Hämeenlinnan Liikuntahallien toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä.

Uimahallin lisäksi aurinkolämpöä hyödynnetään kaukolämmön rinnalla Voutilakeskuksessa. Kyseessä on tällä hetkellä Suomen suurin aurinkolämpöprojekti. Siellä aurinkokeräimillä tuotetaan palvelutalon tarvitsema päivittäinen lämmin käyttövesi ja uima-altaan veden lämmitys. Keräimet ovat tänä vuonna tähän mennessä tuottaneet 109 MWh:ia, joka tehostaa palvelutalon energian käyttöä. Ratkaisun Elenia Lämpö toteutti vuonna 2017 Hämeenlinnan kaupungin ja Savosolarin kanssa.

Lisätietoja antaa: Elenia Lämpö Oy, asiakkuus- ja kehitysjohtaja Tero Holappa,
puh. 040 776 2097, tero.holappa@elenia.fi