Sähkönkuluttajat sähköntuottajina
Älykkään sähköverkon ansiosta sähkönkuluttajat voivat toimia myös sähköntuottajina. Aurinkosähkö on kotitalouksien yleisin sähkön pientuotantotapa. Pientuotantoa hyödynnetään sekä ilmastosyistä että rakentamisen energiatehokkuuden vaatimusten tiukentumisen vuoksi.
Sähkön pientuotannosta saadaan paras hyöty ja investointikulut pysyvät maltillisina, kun tuotantolaitos suunnitellaan kohteelle sopivaksi. Kun järjestelmä mitoitetaan siten, että verkkoon syötetyn aurinkosähkön määrä jää mahdollisimman pieneksi, voi tuotetusta sähköstä hyödyntää suurimman osan itse. Tuotantomenetelmästä riippuen omalta kunnalta voi tarvita rakennus- tai toimenpideluvan. Tarvittavien lupien tilanteen voit tarkistaa omasta kunnastasi.
Ilmoita verkkoon liitettävästä pientuotannosta
Tarvitsemme tiedon Elenian verkkoon tulevasta sähkön pientuotannosta, jotta voimme mitata verkkoon tuotetun sähkön sekä varmistaa turvallisuuden mahdollisissa verkon vikatilanteissa.
Tee ilmoitus pientuotantolaitteiston liittämisestä sähköverkkoon hyvissä ajoin ennen kytkentätyötä Pientuotannon yleislomakkeella. Kun ilmoituksesi on käsitelty, vahvistamme luvan laitteistosi kytkemiseksi sähköverkkoon.
Jos laitteiston ja sähköverkkoon liittymispisteen välillä on etäisyyttä, on kiinteistön sisäisen verkon mitoitukseen kiinnitettävä erityishuomiota. Elenia vastaa siitä, että laitteisto on liitettävissä liittymispisteelle. Asiakkaan vastuulla on riittävä mitoitus liittymispisteestä laitteistolle. Tämä korostuu erityisesti etäisyyksien ja tehojen kasvaessa.
Aurinkosähkölaskuri Elenia Aina -palvelussa
Kun suunnittelet aurinkopaneelien hankintaa, voit Elenian aurinkosähkölaskurilla mitoittaa ja suunnitella juuri sinulle sopivan tehoisen aurinkosähköjärjestelmän. Lisäksi voit tarkastella aurinkosähkön tuotannon vaikutusta sähkölaskuusi ja ilmastohyötyihin tuotantolaitteiston tehon mukaan. Laskuri kertoo myös, edellyttääkö suunnitelmasi mukaisen aurinkosähkölaitteiston verkkoon liittäminen muutoksia sähköverkkoon, vai onko laitteisto heti kytkettävissä.
Aurinkopaneelit voi liittää suoraan olemassa olevaan sähköliittymään Elenian kytkentäluvalla silloin, kun sähköverkkoa ei tarvitse vahvistaa aurinkosähkölaitteiston tehon vuoksi. Jos liittymispisteen oikosulkuvirta ei ole riittävä tai järjestelmän vaikutus verkon jännitteeseen on liian suuri, on meidän vahvistettava verkkoa ennen kytkentäluvan antamista.
Liitettävyys varmistetaan jo suunnitteluvaiheessa yli 11 kW pientuotannon osalta Elenian Aurinkosähkölaskurilla. Tarkistamme liitettävyyden myös manuaalisesti yli 11 kW laitteistojen osalta, kun täytät pientuotannon yleistietolomakkeen.
Yli 50 kW ja sitä suurempien laitteistojen osalta huomioitavaa
- 50 kW tai sitä suuremmissa laitteistoissa tulee aina käyttää keskitettyä suojausta.
- Alan ohjeistuksen mukaisesti taajuuden muutosnopeuden tunnistavaa suojalaitetta saa käyttää vain alle 50 kW voimalaitoksen suojauksessa. Jos tuotantolaitteesi on yli 50 kW, varmistathan asian laitetoimittajaltasi.
- Suurin sallittu tuotantoteho uusille pienjänniteliittymille on 500 kW. Tätä suuremmat voimalat liitetään keskijänniteverkkoon.
Erottaminen
- Sähkötyöturvallisuuden vuoksi työkohde on voitava erottaa kaikista mahdollisista syöttösuunnista (SFS 6002, SFS-EN 50549, SFS 6000)
- Varmista, että erotuskytkimelle on vapaa pääsy ja erotuslaite on lukitettavissa
- Erotuslaite enintään 2 m korkeudella
- Mikäli erotuskytkin sijaitsee lukitussa tilassa, niin erotuskytkimelle tulee järjestää kulku esimerkiksi putkilukkoon sijoitetun reittiavaimen myötä
- Jos näiden vaatimusten toteuttaminen on teknisesti haastavaa tai kulkua on poikkeuksellisesti rajoitettu, niin erotus on mahdollista toteuttaa paikallisella etäkäyttökytkimellä.
Tekninen yhteensopivuus
Tutustu Elenian verkkopalveluehtoihin sekä Energiateollisuuden verkostosuositukseen pientuotannon liittämisestä sähköverkkoon. Verkostosuositus painottuu vahvasti aurinkoenergiaan, ja tarkastelemmekin muut tuotantomuodot aina tapauskohtaisesti.
Pientuotannon netotus
Netotus on verkosta otetun ja verkkoon syötetyn sähkön laskemista yhteen mittausjakson aikana. Kun kohteessa ostetaan ja tuotetaan sähköä samanaikaisesti, tuotettu sähkö vähentää suoraan ostettavan sähkön määrää. Netotus toteutetaan vain kohteissa, joiden sähkön tuotantoteho on enintään 100 kVA. Netotus edellyttää myös, että kohteessa on voimassa sekä sähkön myynti- että ostosopimus sähkönmyyjän kanssa. Elenian asiakkaille netotus otettiin käyttöön vuoden 2023 alussa. Asiakkaanamme voit seurata kulutetun sähkön määrää Elenia Aina -palvelussa.
Käytännön esimerkki netotuksesta
Sähköä kuluu mittausjakson aikana 1 kWh, ja samaan aikaan aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa 2 kWh. Netotuksen jälkeen kyseisen mittausjakson kulutus on 0 kWh ja tuotanto 1 kWh. Seuraavan mittausjakson aikana kulutus nousee 3 kWh:iin ja sadesään vuoksi sähköntuotanto laskee 0,5 kWh:iin. Netotuksen jälkeen kyseisen mittausjakson kulutus on 2,5 kWh ja tuotanto 0 kWh.
Aurinkopaneeleiden käyttöönoton vaiheet
1. Suunnitellessasi aurinkopaneelien hankintaa voit arvioida Elenian aurinkosähkölaskurilla sähkön tuotantomäärää kohteessasi ja verrata sitä sähkön tarpeeseesi. Laskuria apuna käyttäen voit mitoittaa sopivan aurinkosähköjärjestelmän tehon kotisi tai muun kiinteistösi sähkönkäyttöön suhteutettuna.
2. Tilaa laitteisto ja asennus sähköalan ammattilaiselta.
3. Varmista että tuotantolaitteiston erotuskytkin asennetaan niin että verkkoyhtiölle on sille esteetön pääsy.
4. Asentajasi tekee käyttöönottotarkastuspöytäkirjan. Säilytä pöytäkirja.
5. Täytä tai pyydä sähköasentajaasi täyttämään Pientuotannon yleistietolomake.
6. Saat meiltä tuotannon käyttöpaikkatunnuksen tekstiviestillä.
7. Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Sopimus on oltava voimassa, vaikka et juuri nyt myisikään ylijäämäsähköä.
8. Kun ylijäämäsähkön myyntisopimus on tehty, saat käyttöönottoluvan meiltä tekstiviestillä.
9. Ota aurinkopaneelilaitteistosi käyttöön!