Marraskuisen Jari-myrsky vaurioitti sähköverkkoamme pahasti. Ilmajohtoverkolle kaatuneet isot tukkipuut, katkenneet pylväät ja hajonneet verkkokomponentit aiheuttivat sähkökatkoja asiakkaillemme koko verkkoalueella ja pitkiä katkoja erityisesti Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Kokosimme tälle sivulle tietoa sähkökatkojen korvauksista, ohjeet uhkaavasta viasta ilmoittamiseen ja ohjeen nollavian tunnistamiseen.
Korvaukset sähkökatkoista
Korvaukset yli 12 tuntia kestäneestä sähkökatkosta
Maksamme pitkistä sähkökatkoista asiakkaillemme korvauksen, jonka määrä riippuu asiakkaan vuotuisesta verkkopalvelumaksusta ja katkon yhtämittaisesta kestosta.
Keskeytysaika lasketaan alkavaksi siitä, kun keskeytys on tullut tietoomme ja meillä on ollut mahdollisuus aloittaa vian korjaaminen.
Vakiokorvauksen määrä vuotuisesta verkkopalvelumaksustasi on
- 10 prosenttia, kun keskeytysaika on ollut vähintään 12 tuntia mutta vähemmän kuin 24 tuntia
- 25 prosenttia, kun keskeytysaika on ollut vähintään 24 tuntia mutta vähemmän kuin 48 tuntia
- 50 prosenttia, kun keskeytysaika on ollut vähintään 48 tuntia mutta vähemmän kuin 72 tuntia
- 100 prosenttia, kun keskeytysaika on ollut vähintään 72 tuntia mutta vähemmän kuin 120 tuntia
- 150 prosenttia, kun keskeytysaika on ollut vähintään 120 tuntia mutta vähemmän kuin 288 tuntia
- 200 prosenttia, kun keskeytysaika on ollut vähintään 288 tuntia
Vakiokorvauksen enimmäismäärä kalenterivuodessa 200 % vuotuisesta verkkopalvelumaksusta tai 2 000 euroa, jos se ylittyy ensin.
Vakiokorvaukset käsitellään ja ne näkyvät laskullasi automaattisesti 6 kuukauden kuluessa sähkökatkosta. Sinun ei tarvitse olla meihin yhteydessä saadaksesi korvauksen.
Vakiokorvauksesta säätää sähkömarkkinalaki.
Jos sähkökatkosi kesto oli yli 6 tuntia, mutta alle 12 tuntia, olet oikeutettu Elenian maksamaan vapaaehtoiseen hyvitykseen. Vapaaehtoinen hyvityksemme on 3 % vuosittaisesta verkkopalvelumaksusta ja sen enimmäismäärä on 350 euroa.
Vahingonkorvaukset
Sähköverkko on altis erilaisille keskeytyksiä aiheuttaville sääoloille ja luonnonilmiöille eikä sähkönjakelulta siksi voida edellyttää keskeytyksettömyyttä. Sähkökatkon aiheuttamista laitevaurioista tai esimerkiksi pakastimen sulamisesta johtuvasta ruokahävikistä voi hakea korvausta oman kotivakuutuksen kautta. Korvauksen saaminen omalta vakuutusyhtiöltä riippuu vakuutusturvan laajuudesta.
Lisätietoa
Ilmoita meille uhkaavasta viasta
Myrskyssä ilmajohtoverkolle kaatui paljon puita, jopa kaukaa johtokadun ulkopuolelta. Sähköjohto kestää paljon painoa ja osa verkolle kaatuneista puista ei välttämättä aiheuta sähkökatkoa. Verkkoon nojaavat puut ovat kuitenkin turvallisuus- ja sähkökatkoriski. Koska sähköt eivät ole poikki, saamme näistä linjalle kaatuneista puista tiedon vain asiakkailtamme.
HUOM! Johdoilla roikkuviin puihin tai matalalla roikkuviin sähköjohtoihin ei saa missään tapauksessa koskea tai ryhtyä niitä itse raivaamaan. Raivaus- ja korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.
Ilmoita verkolle kaatuneesta puusta vikapuhelinpalveluumme 0800 100 100.
Uhkaavan vikapaikan paikantamista ja työn aloitusta nopeuttaa, kun kerrot meille seuraavat lisätiedot:
- Missä puu on linjalla? Kerro tien nimi ja lähin talonumero tai tarkista koordinaatit karttasovelluksesta.
- Huomioi puun vaikutus sähkölinjaan. Kuinka matalalla linja on?
- Haittaako tai estääkö johto liikennettä?
- Millaiseen johtoon puu nojaa? Pienjänniteverkon sähköjohto on kierteinen, keskijänniteverkon johto sileä, vaijerimainen johto.
Näin tunnistat vaarallisen nollavian
Nollavika on myrskyissä vaurioituneeseen sähköverkkoon tuleva harvinainen, mutta mahdollinen häiriö. Nollavika syntyy, kun sähköjohtojen nollajohdin katkeaa. Tällöin jännite johdossa voi nousta ja aiheuttaa sähkölaitteiden rikkoutumisia ja sähköiskun vaaran. Nollavikoja syntyy erityisesti pienjänniteverkossa puun kaatuessa johdolle.
Tunnista nollavika
Kyseessä saattaa olla nollavika, jos sähkökatkon jälkeen kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti
- esimerkiksi osa valoista palaa normaalia kirkkaammin tai himmeämmin erityisesti muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.
- sähkölaitteet toimivat epämääräisesti tai lamppuja rikkoutuu.
- saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta. Hakeudu tässä tilanteessa tarvittaessa myös terveydenhuollon tarkistettavaksi.
- sähkökeskuksesta kuuluu ”särinää” ja pauketta sekä saattaa haista palaneen käryä.
Jos epäilet nollavikaa, toimi näin
- Katkaise sähköt pääkytkimestä yhdellä kädellä, pidä toinen käsi taskussa tai muuten vartalossa kiinni.
- Vältä koskettamasta keskuksen metallisiin osiin, jotka voivat olla jännitteisiä.
- Soita välittömästi Elenian vikapalveluun 0800 100 100 ja seuraa saamiasi ohjeita.
Korvaukset nollaviasta
Nollavian seurauksena aiemmin kunnossa olleet sähkölaitteet voivat vaurioitua sähkön laadun heikennyttyä oleellisesti. Tällaisesta sähkön toimituksessa tapahtuneesta virheestä voi saada virhettä vastaavan hinnanalennuksen tai korvauksen virheen johdosta kärsitystä vahingosta. Elenia arvioi kaikki korvaustilanteet tapauskohtaisesti. Nollavian korvauksista voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse vahingonkorvaukset@elenia.fi. Laita viestiin mukaan valokuva rikkoutuneesta laitteesta ja tieto laitteen hankintavuodesta.