Liitä aurinkosähkösi turvallisesti sähköverkkoon
Kotien katoille on viime vuosina tullut jatkuvasti lisää aurinkopaneeleja, kun auringon energiaa otetaan sähkönä käyttöön kodin tarpeisiin. Pohtiessasi aurinkopaneelien hankintaa saat meiltä opastusta ja neuvoja. Yhdessä varmistamme aurinkolaitteistosi turvallisen käyttöönoton.
Suurin osa aurinkosähkön tuotannosta Suomessa on pientuotantoa eli katoille asennettavia aurinkopaneeleja. Elenian verkkoalueella on tähän mennessä lähes kuudesosa maamme pientuotantokapasiteetista. Viime vuonna koko Suomen aurinkosähkökapasiteetti nousi noin 1000 megawattiin.
”Verkkoon liitettävä sähkön pientuotanto on aina ilmoitettava paikalliselle verkkoyhtiölle, jotka mittaavat verkkoon tuotetun sähkön määrän sekä huolehtivat aurinkosähkön turvallisuudesta sähköverkossa,” kertoo Elenian yhteyspäällikkö Jukka Johansson.
”Myös pienet verkkoon liitettävät tuotantolaitteistot on ilmoitettava. Tärkeintä on, että voimme yhdessä varmistaa asiakkaitten, asentajien ja kaikkien turvallisuuden esimerkiksi myrskyjen aiheuttamissa sähköverkon korjaustöissä,” muistuttaa Johansson.
Kansallisen arvion mukaan viime vuonna aurinkosähkölaitteistoja asennettiin lähes 30 000 pientaloon. Elenian sähköverkossa aurinkovoimaa on liitettynä jo yli 170 MW verran.
Aurinkosähkölaskurista apua paneelien valintaan
Aurinkopaneeleita on saatavilla erilaisiin käyttötarkoituksiin. Valintaa tehdessä on huomioitava, saako paneelit auringon säteilyn pääosin suorana vai hajasäteilynä.
”Aurinkosähkölaskurillamme voi arvioida sähkön tuotantomäärää paneelien suuntauksen, asennuskulman ja tehon perusteella. Samalla voi verrata tuotannon mitoitusta omaan sähkön tarpeeseen,” Johansson vinkkaa.
Elenian verkkoalueella aurinkopaneelit voi liittää suoraan olemassa olevaan sähköliittymään kytkentäluvalla silloin, kun sähköverkkoa ei tarvitse vahvistaa aurinkolaitteiston tehon vuoksi. Aurinkosähkölaskuri kertoo tämänkin.
Netotuksella kaikki hyöty aurinkosähköstä itselle
Aurinkopaneeleita asennettaessa on ylijäämäsähkön myynnistä tehtävä lakisääteinen sopimus sähkönmyyntiyhtiön kanssa. Myyntiyhtiön voi jokainen valita itse. Sopimuksen on oltava voimassa, vaikka sähköä ei juuri nyt myisikään. Omasta käytöstä ylijäävän sähkön myynnistä voi saada tuloja.
”Ennen myyntiä netotuksella kannattaa ottaa omasta sähkön tuotannosta kaikki hyöty itselle. Aurinkosähkön tuotannon energiatiedot näkyvät Elenia Aina -palvelussamme,” Johansson kertoo.
Netotus tarkoittaa sähköverkosta otetun ja verkkoon syötetyn sähkön laskemista yhteen mittausjakson aikana. Kun ostaa ja tuottaa sähköä samanaikaisesti, voi tuottamansa sähkön vähentää suoraan ostettavan sähkön määrää.
Näin otat aurinkopaneelit käyttöön
- Suunnitellessasi aurinkopaneelien hankintaa voit arvioida Elenia Ainassa aurinkosähkölaskurilla sähkön tuotantomäärää kohteessasi ja verrata sitä sähkön tarpeeseesi. Laskuria apuna käyttäen voit mitoittaa sopivan aurinkosähköjärjestelmän tehon kotisi tai muun kiinteistösi sähkönkäyttöön suhteutettuna.
- Tilaa laitteisto ja asennus sähköalan ammattilaiselta.
- Varmista että tuotantolaitteiston erotuskytkin asennetaan niin, että verkkoyhtiöllä on sille esteetön pääsy.
- Asentajasi tekee käyttöönottotarkastuspöytäkirjan. Säilytä pöytäkirja.
- Täytä tai pyydä sähköasentajaasi täyttämään pientuotannon yleistietolomake.
- Saat meiltä käyttöönottoluvan ja tuotannon käyttöpaikkatunnuksen tekstiviestillä ja vahvistusilmoituksen kirjeitse.
- Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Sopimus on oltava voimassa, vaikka et juuri nyt myisikään ylijäämäsähköä.
- Ota aurinkopaneelilaitteistosi käyttöön.
Lue lisää aurinkosähköstä
Elenian aurinkosähkö ja sähkön pientuotanto
Tervetuloa sähkön pientuottajaksi
Motivan tietoa aurinkosähköstä (siirryt Motivan sivustolle)